Bułeczki z kurczakiem i warzywami to wytrawny wypiek, który podać można na śniadanie, jako przekąskę lub jako dodatek do barszczu czerwonego. Te wytrawne bułeczki są puszyste, mięciutkie i bardzo smaczne. Przygotowanie bułeczek zaczynam od zarobienia ciasta drożdżowego, które to składa się z mąki, mleka, oliwy, jajka, drożdży, odrobiny cukru oraz soli. Ciasto drożdżowe przygotowuję za pomocą robota planetarnego, co pozwala mi nie tylko zaoszczędzić czas ale i siły 🙂 Kiedy ciasto mam już dobrze wyrobione, ostawiam je do wyrośnięcia, a w czasie kiedy mi rośnie robię nadzienie do bułeczek.
Farsz, którym wypełniam bułeczki składa się z takich warzyw jak marchew oraz por, mięsa drobiowego i przypraw. Do farszu dodaję również mąkę i odrobinę mleka, gdyż chcę aby nadzienie miało kremową konsystencję i nie było suche. Gotowe, wystudzone nadzienie układam na cieście drożdżowym, posypuję żółtym serem i zwijam w kształt małej roladki. Po wierchu bułeczki smaruję jajkiem i posypuję ziarnami, a wyrośnięte piekę na złoty kolor. Polecam Wam poniższy przepis na bułeczki z kurczakiem i warzywami i mam nadziej, iż zrobicie je w domu.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na bułeczki z kurczakiem i warzywami.
Ciasto drożdżowe:
- 30 dkg mąki pszennej
- 15 gr świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru kryształu
- 140 ml letniego mleka
- 1 jajko “L”
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie z kurczaka i warzyw:
- 10 dkg pora
- 10 dkg marchwi
- 20 dkg piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka mąki
- 200 ml mleka
- 10 dkg sera żółtego
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka ziaren do posypania
Jak zrobić bułeczki z kurczakiem i warzywami.
Na patelnię włożyć oczyszczone, osuszone i pokrojone w małą kostkę piersi z kurczaka. Dodać 1 łyżkę oliwy i smażyć na średniej wielkości ogniu przez około 5 minut, po czym wystudzić, a kiedy zimne posiekać drobno nożem.
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora oczyścić i drobno pokroić. Na patelnię wlać 1 łyżkę oliwy, włożyć tartą marchew oraz pokrojonego pora. Smażyć na średniej wielkości ogniu przez 5 minut, dodać posiekanego kurczaka, sól, pieprz oraz mąkę i kontynuować smażenie przez kolejne 2 minuty. Na koniec wlać mleko i mieszając od czasu do czasu zagotować. Gotować przez kilka minut na małym ogniu, do momentu w którym mleko znacznie odparuje. Pod koniec gotowania dodać siekaną natkę pietruszki, wymieszać, zdjąć z ognia i wystudzić.
Do kubka włożyć drożdże, letnie mleko, rozmieszać i odstawić na 10 minut.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, wyrośnięte drożdże, oliwę oraz jajko. Wymieszać i wyrabiać przez 10 minut. Ja wyrabiałam ciasto za pomocą robota planetarnego z nakładką hak. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aby ciasto wyrosło. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lekko podsypany mąką, podzielić na 8 części, które rozwałkować na wielkość 15 na 10 centymetra każda. Na brzegu krótszego z boków ułożyć nadzienie, posypać odrobiną tartego sera żółtego, założyć boki ku środkowi i zwinąć. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarować jajkiem i posypywać posypką. Blaszkę z bułeczkami odstawić w ciepłe miejsce na około 20-30 minut, aby bułeczki wyrosły. Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut.

Warto wiedzieć robiąc bułeczki z kurczakiem i warzywami.
Piersi z kurczaka zastąpić można mięsem z indyka lub sięgnąć po mięso z rosołu.
Bułeczki posypać można sezamem, kminkiem, makiem, siemieniem lnianym lub żółtym serem. Ja posypałam je gotową mieszanką kilku ziaren.
Upieczone i wystudzone bułeczki można mrozić. Wystarczy włożyć je do plastikowego pojemnika lub woreczka, szczelnie zamknąć i umieścić w zamrażalniku. Ja bułeczki w zamrażalniku przechowuję około 2 miesiące.
Lubisz wytrawne bułki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Bułki francuskie z pomidorem, oliwką i serem.


Dodaj komentarz