Na tę zupę grzybową natknęłam się we włoskiej restauracji. Po raz pierwszy tam właśnie spotkałam się z zupą, która podana była z gnocchi. Ogólnie, zupa ta ma gęstą konsystencję kremu, przygotowanego ze sporej ilości grzybów, cebuli i śmietanki. Po ugotowaniu składniki są miksowane, stąd krem i dopiero do takiej ich formy dodawane są gnocchi. Gnocchi gotuję osobno, nie w tym samym garnku, w którym gotuje się zupa.

Gnocchi są jednym z dodatków, z którymi podać można tę zupę krem, ale jeśli ktoś za nimi akurat nie przepada, to zawsze zastąpić można je innymi dodatkami. Z czym serwować zupę krem? Zupa grzybowa krem serwowana może być z jajkiem, ryżem, grzankami czy kulkami ptysiowymi.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na zupę grzybową z gnocchi.
- 2 litry wody
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 50 dkg pieczarek bądź dowolnych grzybów leśnych
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 1 duża biała cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- około 5-6 gałązek świeżego tymianku
- kwaśna śmietana do serwowania
- gnocchi i ewentualnie grzanki czosnkowe jako dodatek
Jak zrobić zupę grzybową z gnocchi.
Do garnka wlewamy oliwę, smażymy na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę wraz ze świeżym tymiankiem i pokrojonymi w ćwiartki pieczarkami – średni ogień około 20 minut.
Po 20-u minutach dodajemy wodę, śmietanę, sól i pieprz. Gotujemy przez około 15 minut, a następnie miksujemy.
Gotową zupę serwujemy z gnocchi i łyżką kwaśnej śmietany.
Warto wiedzieć gotując zupę grzybową.
Do zupy można dodać marchewkę, która nada jej lekko słodkiego smaku.
Jakie przyprawy dodać do zupy grzybowej?
Najlepsze będą świeże zioła. Sięgnąć można po tymianek lub estragon. Jeśli nie mamy tychże ziół w wersji na świeżo, użyjmy suszonych.
Lubisz grzyby? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Pieczarki faszerowane fetą.

Super blog i fajne przepisy:) pozdrawiam 🙂