Ta sałatka z figami i kozim serem powstała całkiem przypadkowo. Byłam akurat na wczasach w miejscu gdzie figi rosną na drzewach w każdym ogródku.

Szukałam w necie inspiracji na dania z wykorzystaniem fig, jednak żadne w 100% nie przypadło mi do gustu. Zrobiłam więc sama bardzo prostą, a jednocześnie pyszną sałatę. Sałatka ta jest idealna na upalne dni, gdyż jest lekka, świeża, a do tego dość sycąca.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na sałatkę z figami i kozim serem.
- opakowanie sałaty rukola (10 dkg)
- 12 świeżych fig
- 10 dkg koziego sera
- 6 plastrów szynki parmeńskiej
- czarny pieprz do smaku
- mała czerwona cebula
Sos: Jeśli chodzi o sos to, możecie kupić gotowy sos na bazie octu balsamicznego. Mam w domu taki sos zrobiony właśnie z fig.
Ja będąc na wczasach nie miałam możliwości zakupu takiego sosu więc zrobiłam swój. Był równie pyszny.
- 10 fig
- 3/4 szklanki czerwonego wina (wytrawne)
Jak zrobić sałatkę z figami i kozim serem.

Figi kroimy na pół, owijamy połową plasterka szynki parmeńskiej. Grillujemy przez 25 minut 160 stopni Celsjusza.
Ta porcja jest porcją dla 4 osób. Sałatę rukolę układamy na talerzach. Na nią kruszymy kozi ser, kładziemy grillowane figi, cienko pokrojoną czerwoną cebulę (dodałam ją w wersji pierwotnej i sprawdziła mi się w tym przepisie super), polewany wszystko delikatnie sosem. Na koniec posypujemy czarnym pieprzem.
Sos wykonałam bardzo prosto. Wydrążyłam miąższ z fig, dodałam do niego wino i gotowałam na małym ogniu do momentu, aż całość lekko zgęstniała. Na koniec całość przetarłam przez gęste sitko.
Warto wiedzieć robiąc sałatkę z kozim serem i figami.
Figi, których użyłam były średniej wielkości. Jeśli będziecie używać większych fig to warto zmniejszyć ich ilość przy robieniu sosu.
Kiedy robiłam tę sałatkę po raz pierwszy dodałam do niej czerwoną cebulę. Później, gdy odtwarzałam przepis w domu zrobiłam ją bez cebuli. Wersja z czerwoną cebulą jest rewelacyjna i tę wersję Wam polecam 🙂
Lubisz rukolę? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z rukolą, serem i suszonymi pomidorami.

Lubię takie połączenia 🙂 Ładnie tu u Ciebie!
Ja też! Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Ciągle mam w pamięci smak takich właśnie fig, prosto z drzewa, słodkich i gorących od słońca. Te, które kupuje się w polskich sklepach, za każdym razem mnie rozczarowują, co nie znaczy, ze przestaję się łudzić, że w końcu trafię na coś, co będzie choć trochę podobne do moich wspomnień. Dodatek słonego sera z pewnością jest bardzo trafiony 🙂
Zapraszam do wypróbowania 😉 Pozdrawiam 🙂
Mam te same odczucia. Sklepowe figi nie dorównują tym, które dojrzały na słońcu. Już moja balkonowa figa jest dużo smaczniejsza, słodsza.
Pyszna, zdrowa i pożywna sałaka 🙂
Pozdrawiam 🙂 Sałatka wyszła mi rewelacyjnie.
Za sałatkami nie przepadam, ale co by mi smakowało to bym wyjadła z niej 😉 😀
A to dopiero świetne połączenie smakowe! 🙂
świetna sałatka, właśnie kupiłam świeże figi więc koniecznie muszę spróbować tej sałatki 🙂
Sałatka prezentuje się bardzo smakowicie 🙂 Fajne połączenie smaków.
Bardzo mi się podoba sałatka i pomysł na sos 🙂
Lubię takie sałatki ale czemu kupować coś co lepiej smakuje jak sie je zrobi samemu, mam na mysli sos. Pyszniejszy jest ten który sama zrobiłaś. Pozdrawiam.
Smakowicie wygląda
Bardzo sympatyczna sałatka : )
Świetne połączenie!