Zapiekanki z dodatkiem ziemniaków są fajnym pomysłem na szybki i tani obiad.
Taki obiad można przygotować na więcej jak jeden dzień i za każdym razem smakuje on pysznie.
Podstawą każdej zapiekanki ziemniaczanej są oczywiście ziemniaki. To z czym chcemy je połączyć zależy już od nas.
Dodać można warzywa takie jak np. brokuł, kalafior, cukinia czy pomidor. Sięgnąć możemy także po mięso.
W zapiekance najlepiej sprawdzi się kiełbasa. Jeśli uda Wam się dostać w sklepie kiełbasę z papryką, ta będzie najlepsza.
Możecie poszukać chorizo albo innej kiełbasy, która przypomina naszą swojską kiełbasę ale ma w sobie dodatkowo paprykę.
W trakcie pieczenia kiełbasa puszcza tłuszcz i wszystkie smaki w nim zawarte. Podkreślą one smak ziemniaków po upieczeniu.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na zapiekankę.
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 zielone cebule
- 300 ml mleka
- 200 ml śmietanki (30% albo 36%)
- 15 dkg kiełbasy z papryką (np. węgierksa lub chorizo)
- 60 dkg ziemniaków
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/6 łyżeczka pieprzu
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą.
Ziemniaki obrać, pokroić na bardzo cienkie plasterki. Ja do tej czynności użyłam krajalnicy.
Kiełbasę pokroić w plastry. Jajka, uprzednio ugotowane na twardo pokroić w krążki.
Cebulę zieloną także drobno pokroić.
Do dużej miski wlać mleko, śmietankę, dodać sól oraz pierz. Wymieszać. Do płynnych składników dodać pokrojone ziemniaki, jajka, kiełbasę oraz cebulę. Delikatnie wymieszać palcami.
Przygotowane ziemniaki wraz z dodatkami wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Górę naczynia przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza a 40 minut. Po 40-u minutach ostrożnie zdjąć pokrywkę lub folię, zwiększyć temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piec przez kolejnych 50 minut.
Po upieczeniu zapiekankę odstawić na 10 minut aby odrobinę wystygłą.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc zapiekankę z kiełbasą.
Najlepsza do tej zapiekanki będzie kiełbasa z dodatkiem papryki. Jeśli nie będziecie w stanie takiej kupić to w ostateczności możecie dodać kiełbasę zwyczajną. Przed dodaniem jej do zapiekani podsmażyłabym ją.
Forma do pieczenia, której użyłam była żaroodporna i miała wymiary 23 na 23 centymetrów.
Lubisz dania z ziemniaków? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zapiekane ziemniaki z czosnkiem i jogurtem.
Dodaj komentarz