Samosa to potrawa pochodząca z kuchni indyjskiej. Wyglądem przypomina mały pierożek, który nadziewany jest głównie mieszanką warzyw z przyprawami.
Ja robię tylko i wyłącznie samosy w wersji w wegetariańskiej. Można jednak do nadzienia dodać kurczaka lub ser – w Indiach używany jest ser paneer, który przypomina nieco nasz ser biały.
Pamiętam kiedy po raz pierwszy robiłam samosy. Sięgnęłam po zupełnie złe ciasto. Nie zdecydowałam się wtedy na zrobienie ciasta w domu a na jego kupno. Problem w tym, iż ciężko jest dostać w sklepie ciasto na samosę. Zresztą nie ma to znaczenia bo przygotowanie ciasta w domu nie jest żadnym problemem. Wtedy tego nie wiedziałam teraz już chociaż o tę wiedzę jestem bogatsza.
Nadzienie robię tylko z warzyw. Najbardziej smakuje mi wersja ziemniaki plus groszek.
Warto też wiedzieć, iż tak naprawdę smak nadzienia uzyskać możemy tylko i wyłącznie poprzez dodanie do niego przypraw kuchni indyjskiej. Jeśli do ziemniaków i groszku dodamy tylko sól i pieprz to nie oszukujmy się, w niczym nasze samosy nie będą przypominać tych oryginalnych.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na pierożki samosa.
Ciasto:
- 20 dkg mąki pszennej
- 1/2 łyżeczka kminku w ziarnach
- 1/2 łyżeczka soli
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- letnia woda
Nadzienie:
- 50 dkg gotowanych ziemniaków
- 5 dkg mrożonego groszku
- kilka płatków suszonej papryczki chili lub 1 łyżeczka świeżo krojonej papryczki chili
- 2 ziarna kardamonu
- 1 łyżeczka świeżo tartego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1/3 łyżeczka kurkumy
- 1/3 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka prażonych ziaren kminku
- 1/2 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1/4 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczka mango w proszku
- kilka listków świeżej mięty
- 3 łyżki orzeszków ziemnych
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
Dodatkowo: olej słonecznikowy do smażenia i odrobina zimnej wody do sklejenia pierożków.
Jak zrobić samosy.
Ciasto: do miski wsypać mąkę, wlać olej, dodać kminek oraz sól. Palcami mieszać składniki do momentu, w którym zaczynają się ze sobą łączyć. Kiedy składniki pomału schodzą się w całość małymi strużkami dodawać letnią wodę. Dodać tyle wody aby ciasto miało miękką konsystencję coś w rodzaju tej jaką ma ciasto na pierogi. Bardzo dokładnie wyrobić ciasto po czym odstawić na 30 minut.
Kiedy ciasto skończy już leżakować, podzielić je na małe kulki o średnicy trzech centymetrów każda. Kulki rozwałkowywać bardzo cienko na grubość 1-2 milimetrów. Jeśli używamy szklanej deski, na której wałkujemy ciasto nie potrzeba nam mąki do podsypania. Jeśli robimy to na drewnianej desce lub stolnicy może zajść potrzeba podsypania ciasta dodatkową ilością mąki.
Rozwałkowane kulki kroić na pół tak aby powstały dwa półokręgi.
Nadzienie: ziemniaki ugotować, wystudzić i kiedy jeszcze letnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Ziemniaki po utłuczeniu nie powinny mieć konsystencji gładkiego puree ale nadal wyczuwalne powinny w nich być małe kawałki.
Na patelnię wylać 2 łyżki oleju, na który dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chili, imbir oraz drobno krojoną cebulę. Smażyć kilka sekund a następnie dodać suche przyprawy (kardamon, kurkumę, słodką paprykę, kminek w ziarnach, garam masalę, kolendrę oraz proszek z mango). Smażyć kolejnych kilka sekund i dodać ziemniaki oraz groszek. Kontynuować smażenie na małym ogniu przez kolejnych 15 minut, mieszając od czasu do czasu łyżką. Pod koniec smażenia dodać sól do smaku, orzeszki ziemne delikatnie posiekane uprzednio nożem oraz krojone listki mięty. Gotowy farsz wystudzić.
Złożenie samos: wziąć w dłonie półokrąg ciasta skierowany okrągłą częścią do góry (podstawa ciasta to ta płaska linia, na której cięte było ciasto). Delikatnie zgiąć ciasto na pół tak aby prawa stony zachodziła na lewą (klika milimetrów ciasta ma na siebie zachodzić), posmarować lewą część ciasta wodą (wziąć odrobinę wody na palec), na posmarowaną część założyć ciasto i skleić palcami. Ma nam powstać coś na kształt otwartej sakiewki albo otwartego stożka. Góra sakiewki nie ma być sklejona a jedynie boki. Stożki napełniać przygotowanym nadzieniem. Kiedy dobrze wypełnione, założyć górną część ciasta, przesmarować delikatnie wodą i skleić. Warto kilka razy poćwiczyć robienie samos. Nie musza być idealne w kształcie ważne aby smakowały.
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzać ogień. Kiedy gorący zmniejszyć go na średni i zacząć wkładać gotowe samosy. Samosy smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone samosy wyciągać do odsączenia na papierowy ręcznik.
Ja podałam swoje samosy z chutney z mango.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc wegetariańskie samosy.

Jeśli nie macie w domu mango w proszku czy orzeszków to nic się nie dzieje, można te składniki pominąć. Ważne aby w miarę możliwości dodać pozostałe składniki.
Początkowo złożenie samos może wydawać się ciężkie ale im więcej ich przygotujemy tym większą będziemy mieć w ich robieniu wprawę.
Lubisz dania wegetariańskie? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Smażone plastry selera w panierce z bułki i sezamu.
Dodaj komentarz