Zapiekanka naleśnikowa z kurczakiem i cukinią to danie, na które musicie się skusić. Zapiekanka jest dobrym sposobem na wykorzystanie mięsnych resztek z obiadu. Jeśli macie mięso z rosołu, którego nie zjedliście lub zostało Wam mięso po upieczeniu kurczaka, użyjcie go do przygotowania nadzienia do naleśników. Ja mam tak często, iż piekąc udka z kurczaka piekę większą porcję. Przez pierwsze dwa dni smakują świetnie ale w trzecim dniu potrafię się przejeść. W trzecim dniu warto zatem zrobić z nich “coś” innego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na zapiekankę naleśnikową.
Naleśniki:
- 300 ml mleka
- 100 ml wody gazowanej
- 18 dkg mąki pszennej
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru kryształu
- 1 jajko
- olej słonecznikowy do smażenia
Nadzienie:
- 15 dkg pieczonego kurczaka (może być także smażona pierś)
- 50 dkg cukinii
- 1 łyżka masła
- 1 papryczka Jalapeno (opcjonalnie)
- 3 ząbki czosnku
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
Sos serowy:
- 15 dkg żółtego sera + 3 łyżki do posypania zapiekanki
- 800 ml mleka
- 4 dkg mąki pszennej
- 5 dkg masła
- 1/2 łyżeczka soli
Jak zrobić zapiekankę naleśnikową.
Naleśniki: do miski wbić jajko, dodać sól oraz cukier. Ubijać kilka sekund po czym dodać mleko, wodę i przesianą mąkę. Ubijać do momentu, w którym masa jest jednolita i nie ma grudek. Ciasto odstawić na 20 minut.
Patelnię przesmarować olejem, rozgrzać. Kiedy gorąca zmniejszyć ogień na średni. Wlewać ciasto. Naleśniki smażyć na złoty kolor z obu stron.
Nadzienie: na patelnię włożyć masło. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną papryczkę. Smażyć 10 sekund. Kolejno dodać pokrojoną w kostkę cukinię, sól oraz pieprz. Smażyć 7-8 minut. Następnie dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i kontynuować smażenie przez 5 minut. Usmażone nadzienie wystudzić.
Sos serowy: do garnka włożyć masło i przesianą mąkę. Mieszać nieustannie do momentu, w którym mąka zaczyna łączyć się z masłem. W tym momencie bardzo małymi strużkami dodawać mleko Cały czas mieszać. Mieszając zagotować sos. Trzymać na ogniu minutę. Sos zdjąć z ognia, dodać sól oraz tarty na tarce ser żółty. Mieszać do momentu, w którym ser całkowicie się rozpuści.
Z całości sosu serowego odlać 200 ml, które połączyć z uprzednio przygotowanym nadzieniem. Na każdego naleśnika nałożyć nadzienie, zwinąć w rulon po czym pokroić na cztery części.
Do żaroodpornego naczynia wlać część sosu serowego. Na sosie ułożyć naleśniki (pionowo), jeden obok drugiego. Zalać pozostałym sosem serowym i posypać tartym serem.
Zapiekankę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę.
Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc zapiekankę naleśnikową.
Użyłam żaroodpornej formy do pieczenia o wymiarach 23 na 23 centymetry.
Naleśniki smażyłam na patelni o średnicy 24-ech centymetrów. Z podanych proporcji wyszło mi 6 sztuk naleśników.
Jeśli nie macie pieczonego mięsa z kurczaka usmażcie albo piersi z kurczaka albo ugotujcie udka.
Szukasz przepisów na dania z naleśników? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę naleśnikową.
Dodaj komentarz