Surówka z młodej kapusty z dodatkiem pomidora, ogórka i czerwonej cebuli świetnie sprawdzi się podana do dań mięsnych. Ja dzisiaj na obiad zrobiłam smażone piersi kurczaka, które podałam z młodymi ziemniakami i surówką z kapusty właśnie. Jeśli macie szatkownicę do warzyw to przygotujecie tę surówkę w 10 minut. Bez szatkownicy zejdzie Wam chwilę dłużej, gdyż warzywa trzeba będzie pokroić nożem. Spróbujcie koniecznie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na surówkę z młodej kapusty.
- 35 dkg młodej białej kapusty
- 30 dkg pomidorów
- 1 duża cebula czerwona
- 20 dkg zielonego ogórka
Sos:
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki soku z cytryny
Jak zrobić surówkę z kapusty.
Kapustę oczyścić, poszatkować lub drobno pokroić. Pomidory umyć, wyjąć pestki oraz odlać ewentualny sok. Pokroić w małą kostkę. Ogórka pokroić w bardzo cienkie plastry. Czerwoną cebulę pokroić w cienkie piórka. Wszystkie warzywa włożyć do miski.
W kubku wymieszać sól z olejem, sokiem z cytryny i musztardą. Sosem zalać warzywa w misce i delikatnie wymieszać.
Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc surówkę z kapusty.
Warzywa najlepiej zalać sosem na 10 minut przed podaniem surówki.
Pomidory warzyły 30 dkg po wyjęciu z nich pestek i odlaniu soku.
Zarówno kapustę jak i ogórka pokroiłam na szatkownicy.
Szukasz przepisów na surówki z kapusty? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Surówkę z kapusty z sosem czosnkowym.
Dodaj komentarz