Chrupiące placuszki warzywne zrobione z młodej kapusty białej i słodkich ziemniaków. Sprawdzą się w sytuacjach kiedy chcemy zrobić tani i nieskomplikowany obiad czy lunch. Placki smażone są na oleju jednak w bardziej zdrowej wersji można je upiec w piekarniku.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na placki z kapusty i słodkich ziemniaków.
- 40 dkg młodej kapusty białej
- 40 dkg słodkich ziemniaków
- 1 łyżka soli
- 1,5 łyżki papryczki świeżo krojonej chili
- 2 jajka
- 1 łyżeczka kminku
- 10 dkg mąki pszennej
- olej do smażenia (u mnie słonecznikowy)
Jak zrobić placki z kapusty i słodkich ziemniaków.
Kapustę poszatkować lub bardzo cienko pokroić. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski włożyć pokrojoną kapustę i starte ziemniaki. Dodać sól. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Po 15-u minutach odcisnąć z warzyw nadmiar soku. Dodać jajka, drobno krojoną papryczkę, kminek oraz mąkę. Wymieszać.
Na patelnię wlać olej, rozgrzać. Kiedy gorący zmniejszyć ogień na średni. Łyżką nakładać średniej wielkości placki. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone wykładać na papierowy ręcznik do osączenia.
Placki podawać z kwaśną śmietaną, sosem pomidorowym lub dowolnym dipem warzywnym.
Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc placki z kapusty i słodkich ziemniaków.
Jeśli nie lubicie pikantnego jedzenia zrezygnujcie z papryczki chili. Ja dodałam, aż 1,5 łyżeczki papryczki, gdyż ta którą miałam jak dla mnie nie była super ostra.
Szukasz przepisów na placki z warzyw? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Placuszki ziemniaczane z zielonymi szparagami.
Genialne placki.
Ciekawe połączenie, mi placki zawsze kojarzą się z ziemniakami jednak warto spróbować czegoś nowego 😀