Szarlotka w wersji tradycyjnej to kruche ciasto przełożone jabłkami. W mniej tradycyjnej a bardziej zaawansowanej formie szarlotkę zrobić można z dodatkiem bitej śmietany i bezy z białek. Taka szarlotkę upiekłam jakiś czas temu a poniżej dzielę się z Wami przepisem na nią.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na szarlotkę z bezą.
Kruche ciasto:
- 35 dkg mąki pszennej
- 8 dkg masła bez soli
- 10 dkg margaryny
- szczypta soli
- 12 dkg cukru pudru
- 4 żółtka (6,5 dkg)
- 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
Beza:
- 4 białka (17 dkg)
- 15 dkg cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka budyniu śmietankowego
Smażone jabłka:
- 1 kg kwaskowych jabłek
- 10 dkg cukru brązowego jasnego
- 2 łyżki octu jabłkowego
Bita śmietana:
- 400 ml śmietany kremówki (36%)
- 100 ml zimnej wody
- 7 gr żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
Jak zrobić szarlotkę z bezą.
Jabłka smażone: jabłka pokroić w małą kostkę, włożyć do miski. Dodać cukier oraz ocet. Wymieszać i odstawić na godzinę. Po godzinie jabłka przełożyć do garnka i smażyć na małym ogniu przez godzinę lub do całkowitego odparowania soku. Wystudzić.
Kruche ciasto: mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone w małą kostkę masło oraz margarynę, szczyptę soli i cukier puder. Siekać nożem do momentu, w którym składniki zaczynają łączyć się w całość. W tym momencie dodać żółtka oraz kwaśną śmietanę. Wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, każdą owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować. Pierwszą częścią rozwałkowanego ciasta wyłożyć formę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Na ciasto równomiernie rozłożyć wystudzone jabłka, które przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Ciasto nakłuć widelcem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Kiedy gorący włożyć ciasto. Piec godzinę. Upieczone ciasto wystudzić.
Beza: biała włożyć do miski, dodać szczyptę soli. Ubić na sztywno. Do ubitych białek małymi partiami dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Na samym końcu dodać budyń śmietankowy. Ubite białka wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 120 stopni Celsjusza. Wstawić bezę. Piec 1,5 godziny. Wystudzić.
Bita śmietana: do miseczki wsypać żelatynę, dodać zimną wodę. Odstawić na 10 minut. Po 10-u minutach włożyć do mikrofalówki na 30 sekund. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać zimną, płyną żelatynę. Szybko wymieszać.
Złożenie ciasta: na zimne ciasto jabłkowe wyłożyć bitą śmietanę, na której położyć bezę. Cisto włożyć na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc szarlotkę z jabłkami.
Użyłam prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 20 na 30 centymetrów.
Masło i margaryna, które dodajemy do kruchego ciasta powinny być prosto z lodówki.
Białka, z których pieczemy bezę w momencie ubijania powinny być w temperaturze pokojowej.
Szukasz przepisów ciasta jabłkowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto biszkoptowe z jabłkami i pianką.

Świetny przepis, wygląda pysznie 🙂
Jakie wymiary blachy?
20 na 30 centymetra.