Krokiet to danie przygotowane z naleśnika wypełnionego farszem a następnie obtoczonego w jajku i bułce tartej i smażonego na tłuszczu.
Farsz do krokietów najczęściej przygotowywany jest z mięsa. Sięgnąć można po różne jego rodzaje, zaczynając od wołowego a kończąc na drobiu.
Często do mięsa dodawane są także grzyby lub kapusta. Kapusta czy grzyby bez dodatku mięsa, są także częstym nadzieniem krokietów.
Krokiety można oczywiście jeść same, polane np. ketchupem jednak bardzo często podawane są z barszczem czerwonym.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na krokiety.
Ciasto naleśnikowe:
- 200 ml mleka
- 200 ml zimnej wody
- 1 jajko
- 18 dkg mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta cukru
- olej słonecznikowy do smażenia
Nadzienie:
- 2 duże piersi kurczaka
- 2 duże białe cebule
- 1 łyżka masła
- 15 dkg tartego sera Gouda
- 1 łyżeczka soli
- 1/6 łyżeczka pieprzu
- olej słonecznikowy do smażenia
Panierka:
- 2 jajka
- 1/2 kubka bułki tartej
Jak zrobić krokiety z mięsem.
Ciasto naleśnikowe: do plastikowego garnka wbić jajko, dodać sól oraz szczyptę cukru, wlać także mleko oraz wodę. Ubijać przez chwilę robotem ręcznym albo ubijaczką, po czym wsypać mąkę. Kontynuować ubijanie do momentu, aż w cieście nie będzie grudek. Odstawić na 10 minut,
Patelnię, na której smażymy naleśniki przesmarować delikatnie tłuszczem. Patelnię wstawić na ogień, rozgrzać. Kiedy gorąca, wylewać ciasto naleśnikowe. Naleśniki powinny być jak najcieńsze. Smażyć na średnim ogniu z obu stron przez kilka sekund.
Nadzienie: mięso z kurczaka zmielić w maszynce do mięsa lub zmiksować. Na patelnię włożyć masło, dodać drobno krojoną cebulę. Cebulę smażyć na średnim ogniu przez trzy minuty. Po trzech minutach dodać zmielone mięso, sól oraz pieprz. Kontynuować smażenie przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiedy mięso jest już podsmażone, zdjąć patelnię z ognia i wystudzić mięso. Do wystudzonego mięsa dodać starty na tarce ser Gouda. Wymieszać.
Zwinięcie krokietów: naleśniki wyłożyć na desce lub blacie kuchennym. Na środek każdego naleśnika wyłożyć farsz. Boki każdego naleśnika założyć tak aby delikatnie nachodziły na farsz. Zacząć zwijanie od jednej strony tak aby powstał mały rulonik z farszem w środku.
Na talerz wysypać bułkę tartą, na drugi talerz wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Krokiety obtaczać najpierw w jajku a następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wkładać krokiety. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc krokiety.

Do smażenia krokietów użyłam oleju słonecznikowego. Jak dla mnie olej rzepakowy ma zbyt intensywny zapach.
Oleju do smażenia na patelni nie powinno być zbyt dużo. Olej powinien sięgać do połowy krokieta (po tym jak już jest włożony na olej).
Mięso z kurczaka zastąpić można mięsem mielonym drobiowym, polędwiczkami z królika, mięsem z indyka czy standardowym mięsem mielonym wieprzowym bądź wołowym.
Krokiety podałam z barszczem czerwonym.
Lubisz dania z kurczakiem? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pasztet z wątróbki z kurczaka.
Ile krokietow wychodzi z tego przepisu?
Zależy od wielkości patelni. Moja miała średnicę 24 centymetrów i smażyłam bardzo cienkie naleśniki. Myślę, że naleśników miałam co najmniej 12. Więc około 12 krokietów.