Pizza to danie z kuchni włoskiej, które na dobre zadomowiło się nie tylko w naszym kraju ale na całym świecie.
Pizza przypomina kanapkę, tyle że ta “kanapka” jest zawsze na ciepło.
Podstawą pizzy jest ciasto drożdżowe. Ciasto drożdżowe rozkłada się na formie do pieczenia, smaruje sosem i posypuje serem.
Sos, którym smarowana jest baza pizzy to sos pomidorowy. Jadałam i robiłam sama również pizzę posmarowaną kwaśną śmietaną. Bardzo ciekawa opcja i zachęcam Was do jej wypróbowania.
Najprostsza pizza to ta zwana Margherita. Zrobiona jest z sosu pomidorowego i sera mozzarella.
Sos i ser są jednocześnie bazą każdej innej pizzy. Pozostałe składniki jakich użyjemy to już kwestia indywidualna. Sięgnąć możemy po kurczaka, tuńczyka, szynkę, warzywa, mieszankę serów czy chociażby dynie właśnie. Wybór jest ogromny.
Spód do pizzy może być przygotowany na dwa sposoby. Ciasto może być bardzo cienkie ale może także być dość grube.
Wszystko zależy od tego na co w danym momencie mamy smak.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na pizzę.
Ciasto:
- 20 dkg mąki pszennej
- 1 dkg drożdży
- 100 ml letniej wody
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
- 200 ml pomidorów w puszce
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Nadzienie:
- 20 dkg pieczonej dyni
- 100 ml wody
- 10 dkg sera Gouda
- 10 dkg mozzarelli
- 1 mała cebula czerwona
- 1,5 łyżeczki suszonej szałwii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Jak zrobić pizzę z dynią.
Ciasto: drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Do miski wsypać mąkę, wlać oliwę, dodać sól oraz cukier a następnie rozpuszczone w letniej wodzie drożdże. Wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto odłożyć na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nadzienie: dynię pokroić w kostkę, włożyć do garnka i dodać wodę. Gotować na małym ogniu, aż dynia zmięknie. Kiedy miękka, odlać wodę i wystudzić. Ser Gouda utrzeć na tarce a ser mozzarella pokroić w plastry. Cebulę pokroić w piórka lub kostkę.
Sos: pomidory z puszki wymieszać z solą oraz pieprzem. Zmiksować.
Kiedy ciasto na pizzę jest już wyrośnięte wyłożyć je na blachę do pieczenia. Blacha do pieczenia powinna być wysmarowana oliwą z oliwek (1 łyżka jak w przepisie). Kiedy na blasze rozkładamy ciasto upewnijmy się, iż wierzch ciasta jest także pokryty oliwą. Ciasto rozciągać palcami do momentu, aż pokryje całą formę. Spód ciasta nakłuć widelcem.
Na ciasto wylać sos. Sos posypać serem Gouda, na ser Gouda wyłożyć mozzarellę, dynię oraz cebulę czerwoną. Po wierzchu pizzę posypać suszoną szałwią.
Pizzę odstawić na kolejne 10 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza. Włożyć podrośniętą pizzę. Piec przez 25 minut.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc pizzę dyniową.

Forma do pizzy, której użyłam była okrągła i miała średnicę 29-u centymetrów.
Zamiast suszonej szałwii możemy użyć świeżych listków tego zioła.
Mozzarellę po pokrojeniu warto odcisnąć. W przeciwnym razie może się zdarzyć, iż w trakcie pieczenia mozzarella puści wodę i pizza nią namoknie.
Lubisz dania z dynią? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Dynia piżmowa w stylu curry.
Dodaj komentarz