Jeśli macie w domu ser biały i nie wiecie co z nim zrobić, może skusicie się na sernik z dodatkiem kruchego ciasta kakaowego?
Sernik to ciasto, które możemy przygotować bez pieczenia tzw. sernik na zimno lub jako ciasto pieczone.
Głównym składnikiem sernika jak sama nazwa mówi jest ser biały.
Sernik tradycyjny przygotowany jest tylko i wyłącznie z sera białego i dodatków takich jak cukier, jaja czy masło. Często dodawane są do niego także rodzynki.
Mniej tradycyjne serniki to takie gdzie podstawą sernika jest kruche ciasto, biszkopt czy gdzie dodajemy także np. owoce.
Sernik na kakaowym spodzie to prosty sernik, do przygotowania którego potrzebne jest ciasto kakaowe oraz kremowa masa serowa.
Osobiście bardzo lubię połączenie kakao z serem białym. Sernik jest łatwy do zrobienia i u mnie znajduje się na liście ciast, do których często wracam.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na sernik.
Kruche ciasto kakaowe:
- 60 dkg mąki pszennej
- 35 dkg cukru kryształu
- 25 dkg margaryny
- 5 dkg kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 żółtka
Masa serowa:
- 1 kg sera białego
- 22 dkg cukru pudru
- 15 dkg masła bez soli
- 4 jajka
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
- szczypta soli
Jak zrobić sernik na kakaowym spodzie.
Kruche ciasto: na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier kryształ oraz pokrojoną w kostkę margarynę. Siekać składniki nożem, aż zaczną łączyć się w jedną całość. Kiedy składniki łączą się, dodać przesiane przez sitko kakao, proszek do pieczenia, jajko oraz żółtka. Zarobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na sześć kulek. Kulki ciasta włożyć do lodówki na 30 minut.
Masa serowa: do miski włożyć pokrojone masło (powinno mieć temperaturę pokojową), dodać cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Ucierać składniki do momentu, w którym mają konsystencję kwaśnej śmietany. Możemy użyć robota ręcznego lub kuchennego. Do utartego masła z cukrem dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając. Kiedy żółtka połączą się z masłem zacząć dodawać małymi partiami ser biały oraz budyń.
Do osobnej miski dodać białka jajek wraz ze szczyptą soli. Ubić na sztywno.
Do masy serowej dodać ubite białka, bardzo delikatnie wymieszać.
Z lodówki wyjąć kulki ciasta kakaowego. Część ciasta utrzeć na tarce o dużych oczkach i wyłożyć dno oraz boki formy do pieczenia utartym ciastem. Na utarte ciasto wylać masę serową. Na wierzch masy serowej utrzeć pozostałą część ciasta kakaowego.
Ciasto serowe włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na półtorej godziny. Ciasto po upieczeniu należy całkowicie wystudzić.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc sernik na kakaowym spodzie.

Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wymiary 28 na 37 centymetrów.
Ser biały, którego używamy tzw. twaróg kupmy już mielony. Jeśli jednak sięgniemy po ten w kawałku pamiętajmy aby go przemielić.
Forma, w której pieczemy ciasto powinna być wyłożona papierem do pieczenia.
Lubisz serniki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Serniko-biszkopt z kremem kasztanowym.
Dodaj komentarz