Flaczki (Flaki)
Flaczki (Flaki) to potrawa kuchni polskiej przygotowywana w formie zupy. Jej podstawą jest żołądek wołowy, warzywa oraz przyprawy. Bardzo często do tej zupy dodawane są również inne gatunki mięsa takie jak chociażby wołowina czy mięso drobiowe. Z całą pewnością jest to zupa, która wywołuje sprzeczne emocje, gdyż albo się ją uwielbia albo się za nią nie przepada. Co by nie mówić smak oraz specyficzny zapach flaków zapewne nie wszystkim przypadają do gustu. Odpowiednie obgotowanie flaków, dodanie do ich gotowania innych gatunków mięsa, użycie warzyw oraz wykorzystanie do ich doprawienia sporej ilości przypraw, jest według mnie podstawą genialnego smaku tejże zupy. Flaki wyśmienicie sprawdzają się jako danie gorące stąd też śmiało podać można je na uroczystościach typu imieniny czy Sylwester. Są one także idealne na obiad oraz na lunch. Zachęcam do sięgnięcia po poniższy przepis na flaki i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na flaczki.
- 700 g wołowiny bez kości
- 2 łodygi selera łodygowego
- 2,7 l wody + dodatkowa woda do gotowania flaków
- 50 g pora
- 1 kg flaków wołowych (krojone i gotowane)
- 4 liście laurowe
- 3/4 łyżeczki tartego świeżego imbiru
- 300 g marchewki
- 100 g korzenia pietruszki
- 100 g korzenia selera
- 2 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki świeżo-mielonego pieprzu
- 3 duże ząbki czosnku
- 2,5 łyżki suszonego majeranku
- 6 kulek ziela angielskiego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
- 100 g cebuli
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła

Jak zrobić flaczki.
Do dużego garnka wlać 2,7 litra wody, włożyć wołowinę i zagotować. Przy pomocy łyżki cedzakowej zebrać szumowiny, garnek przykryć pokrywką i gotować mięso na małym ogniu przez 1,5 godziny. Następnie dodać pora, łodygę selera, obraną marchewkę, selera korzeniowego oraz pietruszkę i kontynuować gotowanie na małym ogniu przez kolejne 1,5 godziny. Ugotowane mięso oraz warzywa wyjąć na talerzyk, mięso rozdrobnić widelcem na mniejsze kawałki a marchew, selera oraz pietruszkę pokroić w dużą kostkę. Bulion przelać przez gęste sitko.
Do osobnego garnka włożyć pokrojone flaki, zalać je sporą ilością wody i zagotować -woda powinna sporo wystawać ponad flaki. Flaki gotować na małym ogniu przez 25 minut, po czym wylać na durszlak i odsączyć z nadmiaru wody.
Do dużego garnka włożyć pokrojoną w małą kostkę cebulę, dodać masło i smażyć na małym ogniu przez 4-5 minut. Po tym czasie wsypać mąkę i kontynuować smażenie przez 2 minuty, nieustannie mieszając. Kolejno wolną strużką dodać około szklankę bulionu, cały czas mieszając aby uniknąć powstania grudek. Następnie wlać pozostały bulion, dodać ugotowane mięso wołowe, ugotowane flaki, przeciśnięty przez praskę czosnek, tarty imbir, słodką oraz ostrą paprykę, sól, pieprz, liście laurowe, gałkę muszkatołową, ziele angielskie, majeranek a także pokrojone warzywa. Zagotować całość i gotować na małym ogniu przez 30 minut, dość często mieszając. Flaczki podawać na gorąco, same bądź z dodatkiem pieczywa.

Warto wiedzieć robiąc flaczki.
Wykorzystać można dowolny kawałek wołowiny, warto jednak wybrać ładny, soczysty i mało tłusty kawałek. Ja w tym przepisie wykorzystuję rozbratel, udziec lub polędwicę.
Flaczki przygotować można ze świeżego, mrożonego bądź gotowanego flaka. Flaki musimy odpowiednio obrobić przed ich wykorzystaniem a sposób ich obrobienia zależy od tego po jakie flaki akurat sięgniemy. W tym przepisie najczęściej używam albo flaków mrożonych albo ugotowanych już świeżych flaków. Jeśli decyduję się na użycie flaków mrożonych to kupuję takie, które są już pokrojone. Flaki mrożone kupić można podgotowane bądź surowe i na opakowaniu takich flaków zawsze jest podana informacja jak długo należy je gotować. W przypadku flaków już podgotowanych zazwyczaj gotuję je dwa razy po 20 minut za każdym razem. W przypadku kiedy kupuję gotowane już flaki, najczęściej gotuję je tylko raz przez 25 minut. Tutaj jednak zalecam sugerować się zapachem flaków, gdyż jeżeli nie lubicie kiedy pachną one zbyt intensywnie to konieczne będzie ich gotowanie więcej aniżeli jeden raz. Po włożeniu flaków do garnka i wlaniu wody, gotujemy je bez przykrycia.
Lubisz dania z wołowiną? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Ragu z wołowiną.


Pycha 😀 Naszła mnie ochota żeby je ugotować