Ten napój owocowowo-warzywny skutecznie gasi pragnienie, jest zdrowy i orzeźwiający. Podstawą napoju są świeże pomarańcze, melon, jabłko oraz morele. Jedynym warzywem, z którym wspomniane owoce są połączone jest marchew. Napój przygotować można przy użyciu wyciskarki do owoców lub blendera. Jeśli sięgniecie po wyciskarkę do owoców nie będzie potrzebny przelewania napoju przez sitko.
W upalne dni jakie mamy ostatnio na zewnątrz, ten napój owocowow-warzywny sprawdzi się wyśmienicie. Ja popijam go w ciągu dnia, zazwyczaj z odrobiną lodu. Spokojnie przygotować możecie większą ilość tego napoju i trzymać ją w lodówce przez 2-3 dni. Polecam Wam poniższy przepis na napój owocowo-warzywny. Napój zrobicie w 10 minut, łącznie z czasem poświęconym na przygotowanie owoców i przeciśnięcie zmiksowanych już składników przez sitko.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na napój owocowo-warzywny.
- 25 dkg melona kantalupa
- 20 dkg marchwi (2 średnie)
- 20 dkg jabłka (1 duże)
- 35 dkg pomarańczy (2 duże)
- 2 morele
- 800 ml wody
Jak zrobić napój owocowo-warzywny.
Do blendera włożyć pokrojone jabłko, marchew, melona, pomarańcze, morele oraz wodę. Zmiksować. Kolejno, przelać całość przez gęste sitko. Gotowy napój owocowo-warzywny przelać do butelki, przetrzymywać w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc napój owocowo-warzywny.
Waga marchwi, melona oraz pomarańczy to waga po ich obraniu. Ani z jabłka ani z moreli nie usuwałam skórki, owoce jedynie dobrze umyłam.
Najlepiej w tym napoju sprawdzą się dojrzałe owoce. Naturalna słodycz owoców sprawi, iż napój będzie lekko słodki. Jest to ważne, gdyż napój nie jest dosładzany dodatkowym cukrem.
Lubisz napoje z pomarańczą? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sok marchewkowy z mandarynką i bananem.

Dodaj komentarz