Ta krucha tarta jest pysznym połączeniem kremu migdałowego z soczystymi morelami. Kruche ciasto zrobicie w łatwy sposób łącząc ze sobą mąkę, cukier, masło oraz żółtka. Tak przygotowane ciasto na kilka minut ląduje w lodówce, po wyjęciu jest wałkowane i podpiekane przez kilka minut w piekarniku. Podpieczone ciasto wypełniane jest płynnym kremem na bazie mąki migdałowej, masła, mleka oraz jajek. W kremie następnie lądują połówki świeżych moreli.
Nie wiem jak Wy ale ja bardzo lubię połączenie migdałów z owocami. W poniższym przepisie na tartę sięgnęłam po morele, gdyż w momencie w którym robiłam tę tartę na morele był akurat sezon. Nie jest powiedziane, iż tylko morele można łączyć z migdałami. Zarówno borówki, czerwone porzeczki czy chociażby wiśnie dobrze sprawdzą się zestawione z kremem migdałowym. Jeśli zatem macie w domu mąkę migdałową i świeże owoce, polecam Wam ten przepis na tarte migdałową z morelami.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na tartę migdałową z morelami.
Kruche ciasto.
- 20 dkg mąki pszennej
- 10 dkg masła bez soli
- 6 dkg cukru pudru
- szczypta soli
- 2 duże żółtka
Dodatkowo:
- odrobina margaryny oraz mąki do wyłożenia formy
- cukier puder do oprószenia tarty
Krem migdałowy.
- 2 duże białka
- 25 dkg moreli (po usunięciu pestek)
- 25 dkg mąki migdałowej
- 100 ml mleka
- 2 jajka
- 10 dkg masła bez soli
- 8 dkg cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
Jak zrobić tartę migdałową z morelami.
Kruche ciasto: ciasto przygotować można na stolnicy lub za pomocą robota kuchennego. Ja wybrałam opcję numer dwa. Do miski wsypać przesianą przez sitko mąkę, cukier puder, szczyptę soli oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Mieszać do momentu, w którym składniki zaczynają łączyć się ze sobą. W tym momencie dodać żółtka i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Formę na tartę wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na stolnicę i rozwałkować. Ciasto można odrobinę podsypać mąką w trakcie wałkowania jeśli jest takowa potrzeba. Kolejno, wyłożyć spód oraz brzegi formy rozwałkowanym ciastem. W kilku miejscach ciasto nakłuć widelcem, po czym wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut.
Krem migdałowy: do miski włożyć miękkie masło oraz cukier puder, ucierać przez 6-7 minut. Następnie dodać jajka, białka i sok z cytryny. Ucierać przez 1-2 minuty, po czym dodać mąkę migdałową, proszek do pieczenia oraz mleko. Kontynuować ucieranie przez 2 minuty.
Morele umyć, osuszyć i rozkroić każdą na pół.
Podpieczone kruche ciasto ostrożnie wyjąć z piekarnika, wylać krem migdałowy i ułożyć morele skórką do dołu. Tartę wstawić po piekarnika i kontynuować pieczenie przez 40 minut. Upieczoną tartę wystudzić i kiedy zimna posypać po wierzchu cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc tartę migdałową z morelami.
Użyłam okrągłej formy do tarty o średnicy 26 centymetrów.
Morele zastąpić można na przykład brzoskwiniami lub nektarynkami.
Lubisz ciasta z morelami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto ucierane z morelami i serem.

Dodaj komentarz