Mango lassi to wywodzący się z Indii napój, którego podstawą jest jogurt, mleko i miąższ mango. Lassi może być doprawione do smaku cukrem oraz przyprawami takimi jak sól, kminek, cynamon czy szafran. Napój ten jest bardzo orzeźwiający przez co często znaleźć można go w menu śniadaniowym, lunchowym oraz obiadowym.
Ci, którzy lubią pikantne dania kuchni indyjskiej wiedzą też, iż lassi podobnie jak jogurt, śmietana czy mleko, łagodzi uczucie pieczenia jakie mamy w żołądku po zjedzeniu czegoś ostrego.
Mango lassi jest niezwykle proste do przygotowania. Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą za pomocą blendera. Po zmiksowaniu powinniśmy otrzymać płynny, rzadszy niż smoothie napój.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na mango lassi.
- 60 dkg mango
- 25 dkg jogurtu naturalnego
- szczypta cynamonu
- 100 ml mleka
- 1,5 łyżki miodu np. kwiatowego
Jak zrobić mango lassi.
Mango obrać ze skórki, miąższ odciąć od pestki i przełożyć go do blendera. Dodać zimny jogurt, zimne mleko, odrobinę cynamonu oraz miód, po czym zmiksować całość na masę o jednolitej konsystencji. Po zmiksowaniu przelać mango lassi przez gęste sitko, aby pozbyć się włókiem, które znajdują się w miąższu mango.

Warto wiedzieć robiąc mango lassi.
Mango, którego użyjemy do przygotowania lassi powinno być bardzo dojrzałe i słodkie. Niedojrzałe mango sprawi, iż napój będzie niesmaczny.
Lassi do smaku doprawiłam miodem akacjowym. Można oczywiście użyć dowolnego rodzaju miodu, ważne jednak aby był to miód naturalny. Sięgnąć można również po cukier kryształ oraz brązowy cukier.
Szukasz przepisów na dania z mango? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Smoothie z truskawek i mango.
Dodaj komentarz