Puszysty chleb z chrupiącą skórką, przygotowany z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziaren chia i suszonych pomidorów jest najczęściej pieczonym chlebem w moim domu. Od dość długiego już czasu nie kupuję pieczywa, piekę swoje bułki oraz chleby. Domowe pieczywo ma to do siebie, iż jest bardzo naturalne w smaku, nie zawiera żadnych ulepszaczy i można się nim delektować kiedy jest jeszcze ciepłe.
Chlebek z chia i pomidorami suszonymi robię najczęściej w każdą praktycznie sobotę. Lubię sobie wstać rano, zarobić ciasto na chleb, odpocząć kiedy chleb wyrasta i się piecze. Kiedy mąż wstaje mamy już ciepłe pieczywo prosto z piekarnika. Do takiego chleba wystarczy odrobina szynki czy sera, kilka warzyw oraz pyszne masło. Polecam Wam ten chleb, gdyż jest naprawdę prosty do zrobienia a do tego bardzo smaczny.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na chleb z chia i pomidorami.
- 70 dkg mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 550 ml letniej wody
- 3 dkg świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 3 dkg suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
- 1 łyżka ziaren chia
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru pudru
Jak zrobić chleb z chia i pomidorami.
Do miseczki włożyć drożdże, dodać cukier puder, letnią wodę oraz 8 łyżek mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut, aby drożdże wyrosły.
Pozostałą mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, oliwę z oliwek, oregano oraz wyrośnięte drożdże. Zacząć wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiać przez 6 minut, po czym dodać pokrojone na drobne kawałki suszone pomidory oraz ziarna chia. Kontynuować wyrabianie przez kolejne dwie minuty. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 50 minut.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką, podzielić na dwie części a następnie każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 na 25 centymetrów. Każdy prostokąt zwinąć wzdłuż krótszego boku w rulon. Powstałe dwa rulony z ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Kiedy piekarnik jest gorący włożyć wyrośnięte chleby. Piec 45 do 50 minut. Upieczony chleb wystudzić przed pokrojeniem.

Warto wiedzieć robiąc chleb z suszonymi pomidorami i chia.
Z podanych ilości wychodzą dwa chlebki.
Ciasto drożdżowe, z którego zrobiony jest chleb jest dość luźne, takie jednak powinno być. Dzięki luźnej konsystencji ciasta chlebek jest niezwykle lekki i puszysty.
Szukasz przepisów na pieczywo z suszonymi pomidorami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Bułki z suszonymi pomidorami.
Dodaj komentarz