Lemoniada to pyszny napój, który szybko i skutecznie ugasi pragnienie. Ja lubię ją robić zwłaszcza w okresie letnim, gdyż w upalne dni smakuje najlepiej. Podstawą lemoniady jest woda, sok z cytryny oraz cukier kryształ. Do podania lemoniady wykorzystać można listki melisy lub mięty oraz kostki lodu.
Jak sami widzicie przepis na lemoniadę jest bardzo prosty. Jeśli chodzi o składniki to tylko trzy podstawowe są tak naprawdę potrzebne. Myślę, iż każdy znajdzie u siebie w domu cytrynę, cukier oraz wodę. Polecam Wam poniższy przepis na lemoniadę i życzę smacznego 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na lemoniadę.
- 1150 ml wody
- 8 dkg cukru kryształu
- 150 ml soku z cytryny
- 1 cytryna
- lód
- kilka listków mięty
Jak zrobić lemoniadę.
Do garnka wlać 250 ml wody, wsypać cukier i zagotować. Mieszać od czasu do czasu, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Kolejno, zdjąć z ognia i wystudzić.
W dużym naczyniu połączyć zimną wodę z cukrem, sok z cytryny oraz pozostałą wodę. Wymieszać. Podawać z kawałkami cytryny, miętą i lodem.

Warto wiedzieć robiąc lemoniadę.
Do przygotowania lemoniady użyć można wody filtrowanej lub wody przegotowanej. Woda w momencie łączenia z pozostałymi składnikami powinna być zimna.
Lemoniadę robię zawsze ze świeżo wyciśniętego soku z cytryny, nie używam syropów.
Lubisz dania z cytryną? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Cytrynowiec bez pieczenia.

Dodaj komentarz