Puree przygotowane z warzyw doskonale sprawdza się jako dodatek do dań obiadowych. Podać można je z większością mięs, zarówno tych smażonych, pieczonych jak i gotowanych. Najbardziej popularne jest bez wątpienia puree ziemniaczane. Podejrzewam, iż większość z nas robi je na obiad co najmniej raz w tygodniu. Dla tych, którym to puree nieco się już znudziło mam poniżej przepis na puree z kalafiora i natki pietruszki. Zrobienie puree z kalafiora i natki pietruszki zajmuje jedynie 15 minut. Kalafiora należy ugotować, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami i zmiksować.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na puree z kalafiora i natki pietruszki.
- 25 dkg różyczek z kalafiora
- duży pęczek natki pietruszki
- 1/2 płaska łyżeczka soli
- 5 łyżek serka kremowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta suszonych płatków papryki chili
Jak zrobić puree z kalafiora i natki pietruszki.
Różyczki z kalafiora włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Powinno to zająć pomiędzy 8 a 10 minut w zależności od wielkości różyczek. Ugotowane wylać na durszlak, po czym przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać sól, sok z cytryny, szczyptę papryki chili, serek kremowy oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Zmiksować całość blenderem na masę o jednolitej i kremowej konsystencji.

Warto wiedzieć robiąc puree z kalafiora i natki pietruszki.
Z natki pietruszki przed jej zmiksowaniem warto jest usunąć twarde łodyżki. Najlepiej w puree sprawdzają się same listki.
Lubisz dania z kalafiora? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Zupę kalafiorową z koperkiem.

Dodaj komentarz