Puree z kalafiorem i pietruszką
||

Puree z kalafiora i natki pietruszki

Puree przygotowane z warzyw doskonale sprawdza się jako dodatek do dań obiadowych. Podać można je z większością mięs, zarówno tych smażonych, pieczonych jak i gotowanych. Najbardziej popularne jest bez wątpienia puree ziemniaczane. Podejrzewam, iż większość z nas robi je na obiad co najmniej raz w tygodniu. Dla tych, którym to puree nieco się już znudziło mam poniżej przepis na puree z kalafiora i natki pietruszki. Zrobienie puree z kalafiora i natki pietruszki zajmuje jedynie 15 minut. Kalafiora należy ugotować, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami i zmiksować.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Kalafior z natką pietruszki
Puree

Składniki na puree z kalafiora i natki pietruszki.

  • 250 g różyczek z kalafiora
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 1/2 płaska łyżeczka soli
  • 5 łyżek serka kremowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta suszonych płatków papryki chili

Jak zrobić puree z kalafiora i natki pietruszki.

Różyczki z kalafiora włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Powinno to zająć pomiędzy 8 a 10 minut w zależności od wielkości różyczek. Ugotowane wylać na durszlak, po czym przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać sól, sok z cytryny, szczyptę papryki chili, serek kremowy oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Zmiksować całość blenderem na masę o jednolitej i kremowej konsystencji.

Puree z kalafiorem i pietruszką
Puree

Warto wiedzieć robiąc puree z kalafiora i natki pietruszki.

Z natki pietruszki przed jej zmiksowaniem warto jest usunąć twarde łodyżki. Najlepiej w puree sprawdzają się same listki.

Lubisz dania z kalafiora? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Zupę kalafiorową z koperkiem.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Puree z kalafiora i natki pietruszki
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *