Roladki są jednym ze sposób na wykorzystanie mięsa mielonego. W poniższych roladkach mięso mielone wieprzowe połączyłam ze schabem i zielonymi oliwkami. Całość upiekłam w piekarniku i podałam z kaszą oraz kalarepą w sosie śmietanowym.
Przygotowanie roladek zaczęłam od rozbicia schabowym tłuczkiem do mięsa, doprawienia mięsa mielonego, a następnie wyłożenia nim rozbitych schabów i ułożenia po ich środku oliwek. Całości zawijałam w kształt małych roladek, owijałam grubą nicią i piekłam, do momentu w którym mięso stało się miękkie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tak przygotowanych roladek, polecam sprawdzić poniższy przepis na roladki mięsne z oliwką.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na roladki mięsne z oliwką.
- 1,2 kg schabu bez kości
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 30 sztuk dużych oliwek
- 1 łyżeczka soli + szczypta
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 10 dkg białej cebuli
Jak zrobić roladki mięsne z oliwką.
Schab pokroić na 10 równej wielkości kawałków. Każdy kawałek rozbić tłuczkiem do mięsa, uważając aby nie podziurawić mięsa.
W misce wymieszać mięso mielone z łyżeczką soli, pieprzem i drobno krojona cebulą. Kolejno, na każdy uprzednio rozbity kawałek schabu położyć część mięsa mielonego, które spłaszczyć dłonią, uważając aby nie pokryć nim całego schabu a jedynie jego środkową część. Następnie pośrodku mięsa ułożyć 3 oliwki, jedna obok drugiej i zwinąć mięso tak jakbyśmy robili krokiet. Najpierw założyć dłuższe boki odrobinę ku środkowi, po czy zrolować mięso zaczynając od jednego z krótszych boków. Uformowane w kształt rolady mięso związać dratwą lub cienkim sznurkiem, po to aby w trakcie pieczenia roladki nie rozpadły się. Każdą roladkę po wierzchu oprószyć odrobiną soli, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć folią aluminiową lub pokrywką.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza, włożyć mięso i piec je przez godzinę. Po tym czasie zdjąć folię, zmniejszyć temperaturę do 180 i kontynuować pieczenie przez kolejnych 15-20 minut. W trakcie pieczenia można od czasu do czasu sprawdzić mięso widelcem czy jest miękkie.

Warto wiedzieć robiąc roladki mięsne z oliwką.
W tym daniu użyłam dużych, zielonych oliwek faszerowanych papryką. Polecam sięgnąć po zielone, dużej wielkości oliwki, nie muszą być niczym nadziewane, najważniejsze aby nie miały pestek i nie były zbyt małe.
Roladki mięsne z oliwką podać można polane sosem np. pomidorowym. Innym ze sposobów na podanie roladek jest ich zaserwowane np. z gotowaną kalarepą.
Lubisz dania z mięsem mielonym? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Leniwe gołąbki.

Dodaj komentarz