Nie zaskoczę pewnie nikogo tym przepisem, ale pomimo tego nadal się nim podzielę. Ten przepis na sałatkę gyros został mi przedstawiony, jeśli dobrze liczę, około 14 lat temu. Bardzo dawno zatem. Sałatkę gyros zawsze robię według tego przepisu i nie zmieniłam w nim nic odkąd go dostałam.
Podstawą mojej sałatki gyros jest smażona pierś kurczaka, którą przyprawiam przyprawą gyros, czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Jeśli chodzi o dodatki z którymi łączę usmażone mięso, to są to ogórki konserwowe, cebula, kukurydza, jajka oraz kapusta pekińska. Spotkałam się z przepisami, w których sałatka gyros doprawiona jest sosem czosnkowym. Ja nie doprawiam mojej sałatki tymże sosem, zamiast niego używam majonezu oraz ketchupu. Polecam Wam poniższy przepis na sałatkę gyros i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę gyros.
- 1 kg piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki przyprawy Gyros
- 1/2 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka oleju
- 1 duży ząbek czosnku
- 10 dkg białej cebuli
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 20 dkg ogórków konserwowych
- 8 łyżek majonezu
- 8 łyżek ketchupu
- 15 dkg kapusty pekińskiej
- 15 dkg kukurydzy z puszki
- 1 łyżeczka pokrojonego szczypiorku
Jak zrobić sałatkę gyros.
Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w średniej wielkości kostkę, po czym włożyć na patelnię. Dodać olej oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć na średnim ogniu do momentu, w którym woda z mięsa prawie całkowicie wyparuje. Pod koniec smażenia dodać sól, przyprawę gyros oraz zioła prowansalskie. Usmażone mięso wystudzić.
Kapustę pekińską pokroić w cienkie paski, jajka oraz ogórki pokroić w małą kostkę, z kukurydzy odlać wodę, a cebulę pokroić w bardzo małą kostkę.
W dużej misce ułożyć wystudzone mięso z kurczaka, na nim położyć cebulę, którą dokładnie pokryć ketchupem. Następnie ułożyć pokrojone ogórki, jajka, majonez, kukurydzę oraz kapustę pekińską. Po wierzchu sałatkę posypać drobno krojonym szczypiorkiem.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę gyros.
Zarówno pikantny jak i łagodny ketchup sprawdza się w tej sałatce. Ja sięgnęłam po ketchup pikantny.
Jajka na twardo należy gotować w osolonej odrobiną soli wodzie przez 8-9 minut, w zależności od wielkości jajek.
Ogórków konserwowych nie obierałam ze skórki. Po ich pokrojeniu w kostkę odcisnęłam z nich delikatnie nadmiar soku.
Lubisz dania z kurczakiem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kurczaka w cieście naleśnikowym.

Klasyka zawsze się obroni, zawsze się sprawdza i zawsze smakuje. 🙂