Quiche to danie kuchni francuskiej. Robiony jest z kruchego ciasta, które jest jego podstawą oraz nadzienia złożonego głównie z jajek, mleka lub śmietany, sera, mięsa, warzyw lub ryb.

Ja quiche robię często. Jest szybki i można do niego włożyć naprawdę wszystko.
W okresie letnim mamy mnóstwo warzyw, które możemy użyć. Niekonieczne jest dodawanie do quiche mięsa czy ryb, same warzywa też sprawdzają się bardzo dobrze.
Quiche można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Rewelacyjnie sprawdzi się jak przekąska serwowany na przyjęciach.
Spokojnie możemy go podać naszym gościom na grillu czy na imieninach 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na quiche ze szparagami.
Ciasto kruche:
- 1 łyżeczka kminku w ziarnach
- 250 g mąki pszennej
- 100 g margaryny
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy, papier do pieczenia i nasiona np. grochu do obciążenia ciasta.
Nadzienie:
- 250 g zielonych szparagów
- 300 g kwaśnej śmietany
- 120 g sera Ementaler
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 jajka

Jak zrobić quiche serowy ze szparagami.
Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną w kostkę margarynę, kminek oraz sól. Margaryna powinna mieć temperaturę pokojową. Palcami mieszać mąkę z margaryną do momentu, aż całość zacznie się łączyć. Dodać wtedy jajko oraz wodę. Wyrobić ciasto.
Gotowe ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować i wyłożyć nim naczynie do quiche. Dół ciasta nakłuć widelcem a następnie przykryć papierem do pieczenia, na który wysypać ziarna grochu celem obciążenia ciasta. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Podpiekać przez 20 minut.
Nadzienie: w czasie kiedy ciasto nam się podpieka możemy przygotować nadzienie. W misce wmieszać utarty ser, roztrzepane widelcem jajka, śmietanę, pieprz, sól, sok z cytryny oraz pokrojone na mniejsze kawałki szparagi.
Podpieczone ciasto po 20-u minutach wyjąć z piekarnika. Usunąć papier do pieczenia oraz nasiona grochu po czym wylać na ciasto nadzienie. Włożyć do piekarnika i kontynuować pieczenie przez kolejne 50 minut.
Upieczony quiche przed podaniem należy wystudzić.

Warto wiedzieć robiąc quiche.
Forma do pieczenia, której użyłam była ceramiczna i miała średnicę 25-u centymetrów. Formę delikatnie przesmarowałam margaryną.
Dolna część szparaga jest zazwyczaj łykowata. Dobrym sposobem na selekcję właściwej części szparaga jest jego nagięcie do momentu, w którym pęknie. Część dolną wtedy wyrzucamy a używamy górną.
Lubisz warzywa? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Pieczony patison z serem.
Dodaj komentarz