Mizeria z ogórków kojarzy mi się z latem, z ogórkami z działki i niedzielnym obiadem.
Myślałam, że to my Polacy jesteśmy specjalistami jeśli chodzi o przygotowanie mizerii ale bardzo się zaskoczyłam.
Otóż okazuje się, że nasi sąsiedzi Węgrzy także robią mizerię z ogórków. Wcale nie gorszą od tej naszej jak i może nawet nie lepszą 😉
Idea węgierskiej mizerii jest bardzo podobna do tej polskiej. W przeciwieństwie do nas jednak, nie nasalają oni ogórków tylko i wyłącznie solą ale moczą je w zalewie.
Różnicą jest też to, iż w węgierskiej mizerii znaleźć możemy czosnek i oczywiście jak to przystało na Węgrów – słodką paprykę.
Zapraszam Was do wypróbowania tego typu mizerii. Myślę, iż Wam posmakuje i będziecie robić ją często.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na węgierską mizerię z ogórków.
- 40 dkg świeżych ogórków
- 1,5 łyżeczki soli
- 400 ml wody
- 1,5 łyżki cukru kryształu
- 2 łyżki octu
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/6 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

Jak zrobić węgierską mizerię z ogórków.
Ogórki umyć, nie obierać ze skórki. Pokroić na plastry o grubości 1 milimetra każdy.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
W misce wymieszać sól, cukier, ocet i wodę. Włożyć pokrojone ogórki. Wymieszać i odstawić na godzinę. Po godzinie z ogórków odlać większość wody, zostawić jednak małą ilość wody na dnie.
Na wierzch ogórków położyć śmietanę, na nią przeciśnięty czosnek oraz mieloną paprykę.
Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc węgierską mizerię.
Do krojenia ogórków użyłam małej krajalnicy. Plasterki wyszły idealnie równe i cienkie. Jeśli kroicie ogórki nożem to starajcie się aby plastry były możliwie jak najcieńsze.
Podstawę mizerii można podać samą, tj. bez śmietany, czy bez czosnku czy tez bez papryki. Albo tylko z wybranymi dodatkami.
Dla mnie w zaprezentowanej powyżej formie smakuje najlepiej.
Lubisz ogórki? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Zdrową sałatkę z ogórka i rzodkiewki.
Dodaj komentarz