Planujesz zrobić na Święta danie z kapustą kiszoną i nie wiesz co miałoby to być? Może skusisz się na kruche ciasto z nadzieniem mięsno-kapuścianym?
Oczywiście jest to tylko jedna z moich nielicznych propozycji dania, które przygotowałam dla Was przed tymi nadchodzącymi Świętami.
Udało mi się “wykopać” dwa słoiki domowej kapusty kiszonej, które dostałam od mamy. Wystarczyło mi akurat na ciasto i na inne danie z kapustą kiszoną właśnie, na które wkrótce opublikuję dla Was przepis.
Moja mama kisi kapustę z dodatkiem marchewki i kminku. Pamiętam, że dawno, dawno temu nie dodawała do kiszenia kapusty żadnego z tych składników, ale ostatnimi laty trzyma się tylko i wyłącznie wariantu z marchewką i kminkiem.
Nic nie zastąpi smaku tej domowej kapusty kiszonej. Kupuję oczywiście kapustę kiszoną od czasu do czasu w sklepie ale to nie jest to samo. Ciekawa jestem jak to wygląda u Was w domu. Kisicie kapustę czy kupujecie? A jeśli kisicie to jakie są Wasze sposoby na kiszenie?
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na kruche ciasto z kapustą i mięsem.
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 6 łyżek zimnej wody
- 200 g masła
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (np. łopatka)
- 2 średnie białe cebule
- 2 łyżki masła
- 500 g kapusty kiszonej
- 6 sztuk suszonych śliwek
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 3 jajka
Jak zrobić wytrawne ciasto kruche.
Ciasto: do miski wsypać mąkę, dodać sól oraz masło (powinno mieć temperaturę pokojową). Wymieszać mikserem wszystkie składniki, aż zaczną łączyć się w jedną całość. Kiedy tak się stanie, dodać wodę i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 30 minut.
Nadzienie: cebulę pokroić w małą kostkę, włożyć na patelnię i dodać masło. Smażyć na średnim ogniu przez dwie minuty. Do cebuli dodać mięso mielone. Kontynuować smażenie przez kolejnych 15 minut. Po 15-u minutach dodać kapustę kiszoną, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, śliwki pokrojone w drobną kostkę, sól oraz pieprz. Zmniejszyć ogień na mały i smażyć do odparowania sosu (mi zajęło to 1,5 godziny). Podsmażone składniki wystudzić. Kiedy zimne, dodać dwa jajka i dobrze wymieszać.
Kruche ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części i rozwałkować. Pierwszą częścią wyłożyć spód oraz boki formy do pieczenia. Następnie wypełnić formę nadzieniem z kapusty i mięsa. Przykryć drugą częścią ciasta. Ja wycięłam fantazyjne gwiazdki.
Po wierzchu ciasto posmarować roztrzepanym widelcem jajkiem. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę i dwadzieścia pięć minut.
Upieczone ciasto wystudzić. Podawać na ciepło lub na zimno.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc ciasto z kapustą i mięsem mielonym.

Forma do pieczenia, której użyłam była okrągła i miała wymiary 24 na 24 centymetry.
Nie wyciskałam kapusty, dodałam ją wraz sokiem. Nie kroiłam jej także. Ta, którą miałam była dość drobno poszatkowana.
Lubisz kapustę? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Łazanki z kapustą.
Dodaj komentarz