Kanapka to prosta przekąska złożona z pieczywa, często wyłożonego szynką, warzywami, serem lub w wersji na słodko np. dżemem. Osobiście kojarzy mi się głównie ze szkołą, gdyż do niej to właśnie kanapki robiłam najczęściej, a obecnie dość rzadko przygotowuję kanapki w domu. Na śniadanie na ogół jemy jajecznicę, pasty serowe, parówki, jakiś zestaw wędlin czy słodkie bułki. Kiedy zatem nadarza się okazja na zjedzenie pysznej kanapki, nie mówię nie.
Kanapkę klubową zrobiłam ostatnio na kolację. Nie jest to taka zwykła kanapka, gdyż składa się, aż z trzech kromek pieczywa, chrupiącego boczku, warzyw i szynki z indyka. Ta kanapka sprawdza się fajnie nie tylko podana na śniadanie czy kolacje, jest także dobrym pomysłem na przekąskę, którą podać można na przyjęciu.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na kanapkę klubową.
- 8 długich i cienkich plastrów surowego boczku
- 12 kromek chleba tostowego
- 15 dkg plastrów szynki z indyka
- 6 łyżek majonezu
- 6 łyżeczek musztardy
- mała główka sałaty (10 dkg)
- 1 duży pomidor (lub kilka pomidorków koktajlowych)
Jak zrobić kanapkę klubową.
Kromki chleba ułożyć na blasze do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 3 minuty. Po tym czasie, przewrócić na drugą stronę i podpiekać przez kolejne 2 minuty.
Sałatę pokroić w szerokie pasy, a pomidora pokroić w plastry.
Na patelnię nieprzywierającą położyć plastry boczku, które smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.
Złożenie kanapki klubowej: pierwszą kromkę chleba położyć na talerz, posmarować po wierzchu musztardą. Na niej ułożyć plastry boczku, sałatę i przykryć drugą kromką posmarowaną od wewnątrz musztardą. Wierzch tej kromki posmarować majonezem, na nim ułożyć szynkę z indyka, a na szynce plastry pomidorów. Przykryć trzecią kromką posmarowaną od wewnątrz majonezem.

Warto wiedzieć robiąc kanapkę klubową.
Użyłam musztardy saperskiej, którą zastąpić można musztardą Dijon bądź musztardą francuską.
Sięgnęłam po krojoną w plastry szynkę z indyka. Plastry były cienkie, przez co użyłam ich dość sporą ilość na kanapce.
Z podanych ilości składników wychodzą cztery kanapki.
Lubisz mięso z indyka? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sznycle z indyka.

Dodaj komentarz