Piekłam ciasto kokosowe, piekłam też ciasto kakaowe. Nigdy jednak nie piekłam ich razem w formie jednego ciasta.
W zeszycie z przepisami mojej mamy znalazłam przepis na ciasto kakaowo-kokosowe. Sam przepis wydał mi się ciekawy jednak dość prosty. Pomyślałam, iż nieco urozmaicę moje ciasto poprzez dodanie do niego masy. Nie chciałam aby masa była zbyt przytłaczająca dlatego postawiłam na masę na bazie owoców. W sumie była to masa przygotowana z kremu budyniowego z ananasem i masła.
Masa była dobrym pomysłem, gdyż bez niej ciasto byłoby zbyt suche.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na ciasto kakaowo-kokosowe.
Ciasto kakaowe:
- 20 dkg margaryny
- 15 dkg cukru pudru
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki kakao
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 białka
- 15 dkg mąki pszennej
Ciasto kokosowe:
- 2 białka
- 5 dkg cukru pudru
- 4 dkg wiórek kokosowych
Masa ananasowa:
- puszka ananasa ( 565 gr)
- 10 dkg cukru kryształu
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 budyń śmietankowy
- 20 dkg masła
Jak zrobić ciasto kakaowe z kokosem.
Ciasto kakaowe: do miseczki włożyć margarynę, wodę, cukier puder oraz kakao. Rozpuścić w mikrofalówce, wymieszać i wystudzić.
Kiedy masa kakaowa jest już zimna dodawać do niej po jednym żółtku i ubijać mikserem. Następnie małymi porcjami wsypać przesianą mąkę z proszkiem. Na koniec dodać ubite na sztywno białka, wmieszać je delikatnie do czekoladowej części ciasta po czym wylać ciasto na formę do pieczenia.
Ciasto kokosowe: białka ubić na sztywno, kiedy ubite małymi porcjami dodawać cukier puder. Kontynuować ubijanie. Na koniec dodać wiórka kokosowe. Wiórka delikatnie wmieszać do białek drewnianą łyżką.
Na ciasto kakaowe małą łyżeczką wykładać kupki ciasta kokosowego. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut. Upieczone wystudzić i przekroić wzdłuż.
Masa ananasowa: ananasa wraz z sokiem zmiksować na jednolitą masę. Odlać pół szklanki i do tej części dodać żółtka, budyń oraz mąkę ziemniaczaną. Do pozostałej części dodać cukier, wstawić na ogień i zagotować. Kiedy masa ananasowa zaczyna się gotować dodać zimną masę budyniową ze szklanki. Bardzo dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i od momentu zagotowania gotować przez minutę. Gotową masę budyniową wystudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę. Kiedy utarte, małymi porcjami dodawać zimny budyń ananasowy.
Złożenie ciasta: przekrojone ciasto przełożyć masą ananasową. Po złożeniu schłodzić w lodówce. Ciasto można także po wierzchu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!
Warto wiedzieć piekąc ciasto z masą ananasową.

Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wymiary 20 na 30 centymetrów.
Zamiast kłaść ciasto kokosowe na wierzch ciasta kakaowego, można położyć ciasta na przemian czyli raz łyżkę ciasta kakaowego raz łyżkę ciasta kokosowego.
Lubisz ananasa? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z tuńczyka z ryżem i ananasem.
Dodaj komentarz