Gofrownica powinna znaleźć się w każdym domu, gdyż jest ona niezwykle praktycznym urządzeniem. Ja mam akurat opiekacz z funkcją gofrownicy i sprawdza mi się świetnie. W gofrownicy piec można gofry, zarówno te słodkie jak i te w wersji wytrawnej. Gofry to wypiek, który jest bardzo szybki do przygotowania i fajnie sprawdza się podany na śniadanie, kolację bądź deser.
Ja często robię gofry na słodko, które bazują na mące, jajku, mleku i odrobinie tłuszczu. Kiedy mam ochotę na małe urozmaicenie, do ciasta na gofry dodaję kakao bądź czekoladę. Upieczone gofry podaję z owocami, bitą śmietaną, kremem czekoladowym, dżemem lub posypane cukrem pudrem.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na gofry czekoladowe.
- 2 szklanki mąki
- 2 i 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 5 dkg masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 11 dkg czekolady mlecznej
- 200 ml śmietany kremówki
- owoce do serwowania (np. truskawki, maliny, banan, winogrono)
Jak zrobić gofry czekoladowe.
Żółtka oddzielić od białek i dodać do nich cukier puder, sól oraz ekstrakt waniliowy. Lekko ubić mikserem bądź ręcznym ubijakiem. Masło oraz czekoladę rozpuścić (osobno) w mikrofali bądź w kąpieli wodnej. Do ubitych żółtek dodać mleko, proszek oraz mąkę. Kontynuować ubijanie przez minutę. Następnie, dodać schłodzone masło oraz rozpuszczoną czekoladę, cały czas ubijając ciasto. W osobnej misce ubić na sztywno białka. Ubite białka delikatnie wmieszać do ciasta.
Ciasto wylewać na bardzo dobrze rozgrzaną gofrownicę. Gofry piec przez od 8 do 9 minut. Gotowe gofry podawać z ubitą na sztywno śmietaną kremówką oraz owocami.
Warto wiedzieć robiąc gofry czekoladowe.

W trakcie smażenia gofrów dobrze jest mieć pod ręką długą wykałaczkę/patyczek, którego używamy na ogół do szaszłyków. Nada się on idealnie do przewracania gofrów.
Lubisz owoce? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Knedle ziemniaczane z truskawkami.

Dodaj komentarz