Nie mogę powstrzymać się od jedzenia truskawek. Gdzie się nie rozejrzę to stoi, albo stragan z truskawkami albo jest sklep, w którym co najmniej jedna z półek jest nimi obładowana. Nie narzekam, gdyż trzeba korzystać póki są, a co najważniejsze są świeże. Mrożone truskawki nie smakują niestety tak pysznie jak te świeże, żaden zresztą mrożony owoc nie smakuje lepiej, aniżeli świeży.
Myślę, iż na tym przepisie z truskawkami w roli głównej się nie skończy, gdyż w poniedziałek planuję wybrać się poza miasto na grządkę, z której sama będę zrywać truskawki. Cena truskawek jest tam dużo niższa od tej w sklepie, a smak tych z grządki jest wyjątkowy.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na knedle z truskawkami.
- 1 kg ziemniaków
- 30 dkg mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 50 dkg truskawek
- 5 dkg masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki bułki tartej
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 1 łyżka maku
Jak zrobić knedle z truskawkami.
Ziemniaki obrać, ugotować i lekko jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Następnie, dodać mąkę oraz jajko. Zagnieść ciasto. Z ciasta robić wałki o grubości około trzech centymetrów, które kroić na równe kawałki o długości trzech centymetrów. Każdy kawałek spłaszczać na dłoni, nakładać na niego truskawkę i 1/4 łyżeczki cukru. Zaklejać ciasto i formować kulki. Knedle gotować na średnim ogniu w osolonej jedną łyżeczką soli wodzie przez 4-5 minut, od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody. Ugotowane knedle wyłożyć na durszlak, odcedzić i przelać zimną wodą.
W garnuszku rozpuścić masło rozpuścić, dodać bułkę tartą i smażyć przez 30 sekund.
Pozostałe truskawki zmiksować, dodać łyżeczkę cukru oraz kwaśną śmietanę.
Knedle truskawkowe podawać z sosem truskawkowym, masłem i bułką tartą, odrobinę posypane makiem.

Warto wiedzieć robiąc knedle z truskawkami.
Robiąc knedle najlepiej jest sięgnąć po średniej wielkości truskawki. Ja miałam duże sztuki, dlatego też do każdego knedla wkładałam tylko połowę truskawki.
Ziemniaki są najbardziej puszyste po przeciśnięciu przez praskę. Jeśli takowej nie mamy możemy przepuścić je przez maszynkę bądź rozgnieść tłuczkiem.
Lubisz ziemniaki? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Smażone ziemniaki z ziołami.

O mniam! Od samego patrzenia zrobiłam się głodna 🙂 Najlepsze smaki dzieciństwa <3 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Pyszne ! Bardzo lubię takie knedelki 😀
Ogromnie lubię, zarówno z truskawkami, jak i ze śliwkami! To jeden ze smaków mojego dzieciństwa 🙂