Pieczony pasztet z indyka z dodatkiem moreli to danie mięsne, które świetnie sprawdza się podane jako zimna przekąska, danie śniadaniowe oraz kolacyjne. Podstawą tego pasztetu jest mięso z indyka, w moim przypadku udziec, które połączyłam z suszonymi morelami, jajkami, bułką i przyprawami. Aby pasztet był kremowy, mięso wraz z bułką, morelami i cebulą przepuściłam dwa razy przez maszynkę o gęstym sitku. Po zmieleniu składniki wymieszałam z jajkami oraz przyprawami. Jako przypraw wykorzystałam suszony tymianek, sól oraz pieprz. Masę mięsną podzieliłam na dwie części i piekłam w foremkach aluminiowych.
Z czym podawać pasztet z indyka? Pasztet smakuje wyśmienicie podany z dodatkiem pieczywa, żurawiny, karmelizowanej cebuli oraz świeżych warzyw. Pieczywo, które świetnie łączy się z pasztetem to grillowane pieczywo tostowe, świeża bagietka oraz świeży chleb. Pasztet z indyka z morelami najlepiej smakuje podany na zimno, jednak jeśli ktoś lubi podawać można go także kiedy jest ciepły. Jeśli nie próbowaliście jeszcze takiej wersji pasztetu, zapraszam po poniższy przepis na pasztet z indyka z morelami.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pasztet z indyka z morelami.
- 70 dkg gotowanego mięsa z indyka
- 10 dkg suszonych moreli
- 1 bułka kajzerka
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 10 dkg cebuli
- 2 łyżki oleju + odrobina do posmarowania formy
- 1/2 łyżeczka suszonego tymianku
Jak zrobić pasztet z indyka z morelami.
Do miseczki włożyć morele, zalać wrzącą wodą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie z moreli odlać wodę, a morele pokroić na mniejsze kawałki.
Bułkę włożyć do miski, zalać wodą i odstawić na 10 minut. Namoczoną bułkę bardzo dobrze odcisnąć z wody.
Cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę i włożyć na patelnię. Dodać olej i smażyć na małym ogniu przez około 5 minut. Podsmażoną cebulę wystudzić.
Ugotowanie mięso zmielić dwa razy w maszynce używając gęstego sitka. Przez maszynkę przepuścić również podsmażoną cebulę, namoczoną bułkę oraz morele. Do zmielonych składników dodać jajka, sól, pieprz oraz tymianek. Masę mięsną bardzo dobrze wyrobić.
Foremki aluminiowe przesmarować lekko olejem, wyłożyć masę mięsną, a następnie lekko uderzyć foremkami o blat kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Do dużej brytfanny wlać wodę i wstawić brytfannę na dolną półkę piekarnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i kiedy gorący wstawić pasztet. Pasztet piec przez godzinę. Upieczony pasztet wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić przed pokrojeniem.

Warto wiedzieć robiąc pasztet z indyka z morelami.
Mięso z indyka, po które sięgnęłam to udziec. Waga surowego udźca to 1,7 kg. Po ugotowaniu, wystudzeniu i obraniu uzyskałam 70 dkg ugotowanego mięsa.
Pasztet piekłam w dwóch foremkach aluminiowych o wielkości 10 na 24 centymetra każda.
Upieczony pasztet z indyka można mrozić. Po upieczeniu pasztet należy wystudzić, nie wyjmując z foremki owinąć całość folią spożywczą. Tak zabezpieczony pasztet można przechowywać w zamrażalniku do trzech miesięcy.
Lubisz mięso z indyka? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Eskalopki z indyka.







Dodaj komentarz