Kurczak z patelni polany sosem gorgonzola, to pyszne danie, które podać można na obiad bądź lunch. Piersi z kurczaka lekko doprawiam solą, pieprzem i olejem, a następnie grilluję na patelni grillowej. Można je również usmażyć na patelni z grubym dnem, jak kto woli. Osobno robię sos gorgonzola, którego podstawą jest śmietanka kremówka, ziarna marynowanego zielonego pieprzu, ser Gorgonzola i ser Parmezan. Sos gorgonzola jest intensywnie pieprzny dzięki dodatkowi ziaren marynowanego pieprzu oraz mielonego pieprzu kolorowego. Tak przygotowanego kurczaka podać można z dodatkiem gnocchi, kopytek, klusków śląskich, gotowanego ryżu bądź puree ziemniaczanego. Ten kurczak w sosie gorgonzola to szybkie danie obiadowe, które smakuje fantastycznie, a do tego jest proste do przygotowania. Polecam poniższy przepis na kurczaka w sosie gorgonzola i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kurczaka w sosie gorgonzola.
Sos gorgonzola:
- 20 dkg sera gorgonzola
- 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
- 1/4 łyżeczka mielonego pieprzu kolorowego
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 300 ml śmietanki kremówki (30%-36%)
- 5 dkg sera Parmezan
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 50 dkg piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu mielonego
- natka pietruszki
Jak zrobić kurczaka w sosie gorgonzola.
Ziarna zielonego pieprzu odlać z zalewy i rozgnieść w moździerzu. Do garnka włożyć masło, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć przez kilka sekund. Kolejno, dodać zielony pieprz z moździerza, kolorowy pieprz, szczyptę soli, śmietankę, po czym zagotować i gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Śmietanka powinna nieco odparować, dzięki czemu sos będzie miał bardziej kremową konsystencję. Następnie dodać pokruszony na kawałki ser Gorgonzola oraz tarty ser Parmezan. Mieszać nieustannie, do momentu w którym sery całkowicie się rozpuszczą, może to zająć około 4-5 minut.
Piersi z kurczaka oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Kolejno, przeciąć wzdłuż na pół i natrzeć szczyptą soli, pieprzu i olejem. Na ogień wstawić patelnię grillową i rozgrzać. Kiedy patelnia jest już bardzo gorąca układać piersi z kurczaka, które grillować z obu stron na średniej wielkości ogniu przez około 8-10 minut łącznie.
Grillowane piersi z kurczaka podawać polane sosem gorgonzola, udekorowane krojoną natką pietruszki.

Warto wiedzieć robiąc kurczaka w sosie gorgonzola.
Piersi z kurczaka po przekrojeniu wzdłuż na pół można lekko rozklepać tłuczkiem do mięsa.
Ser Gorgonzola, po który należy sięgnąć to ser twardy. Ma on intensywny smak i kruchą konsystencję.
Lubisz dania z kurczaka? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Roladę serową z kurczakiem i pieczarkami.


Dodaj komentarz