Kruche ciasto z kremem i figami to słodki wypiek na weekend, który właśnie wylądował w mojej lodówce. Mam sporą ilość fig, którą dostałam od rodziny i nie mogą mi się przecież zmarnować. W planach mam jeszcze przygotowanie z nich konfitury figowej, a tak poza tym to będę je konsumować na świeżo. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na dania z użyciem fig, takie jak chociażby owsianka z figami, batony bezglutenowe z figami, sałatka z komosą ryżową i figami, jogurt grecki z figami i granatem i wiele innych.
Przepis na kruche ciasto z kremem i figami, który znajdziecie poniżej, to propozycja dla tych, którzy lubią połączenie ciasta kakaowego z kremem dyplomatycznym i owocami. Zaczynając od ciasta, kruche ciasto kakaowe przygotowałam z mąki, cukru, masła, kakao oraz jajek. Po wyrobieniu ciasto schłodziłam w lodówce, cienko rozwałkowałam i upiekłam. Przez 15 minut piekłam je obciążone, po to aby mi zbytnio nie wyrosło. Po usunięciu ziaren, którymi w moim przypadku obciążyłam ciasto, kontynuowałam pieczenie przez kolejne 20 minut. Upieczone ciasto wystudziłam i wyłożyłam kremem dyplomatycznym oraz świeżymi figami.
Krem dyplomatyczny czy też krem “diplomat”, to w wersji klasycznej połączenie dwóch kremów. Pierwszy z nich to krem budyniowy, najczęściej o smaku waniliowym, natomiast drugi z nich to bita śmietana z dodatkiem żelatyny. W moim przypadku krem budyniowy miał smak cynamonowy, gdyż cynamon i figi to sprawdzone połączenie. Tak przygotowany krem “diplomat” wykorzystać możecie oczywiście nie tylko w tym cieście, jest on idealny do wypełnienia wszelkiego rodzaju tart, babeczek, deserków w pucharku, ptysi i wielu innych słodkich wypieków.
To kruche ciasto z pewnością posmakuje wszystkim tym, którzy lubią ciasta z kremem i owocami. Moja rodzinka na pewno będzie się nim zajadać w nadchodzący weekend.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kruche ciasto z kremem i figami.
Kruche ciasto kakaowe:
- 2 dkg ciemnego kakao
- 25 dkg mąki pszennej
- szczypta soli
- 15 dkg masła
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 12 dkg cukru pudru
Krem “diplomat” o smaku cynamonowym.
Budyniowy krem cynamonowy:
- 500 ml mleka (powyżej 2% tłuszczu)
- 8 dkg cukru kryształu
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczka cynamonu
- 5 dkg mąki ziemniaczanej
- 3 duże żółtka
- 5 dkg masła
Krem chantilly:
- 8 g żelatyny w proszku
- 30 ml zimnej wody
- 30 ml zimnej śmietanki kremówki (36%)
- 250 ml zimnej śmietanki kremówki (36%)
- 2 dkg cukru pudru
Dodatkowo:
- 4 duże figi
- 1/4 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru pudru
Jak zrobić kruche ciasto z kremem i figami.
Przygotowanie kruchego ciasta kakaowego.
Do miski przesiać cukier puder, mąkę, szczyptę soli oraz kakao. Do przesianych składników dodać pokrojone w małą kostkę zimne masło i zacząć ich łączenie. Ja ciasto przygotowałam za pomocą robota kuchennego, ale można je także przygotować na stolnicy. Jeśli robimy ciasto na stolnicy, to wtedy składniki należy siekać nożem tak długo, aż zaczną łączyć się w jedną całość. Kiedy składniki łączą się już ze sobą, dodać jajko oraz żółto, zarobić składniki i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, cienko rozwałkować i wyłożyć nim spód oraz brzegi formy do pieczenia. W kilku miejscach ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, na który wysypać kulki obciążające bądź ziarna na przykład grochu. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 15 minut. Kolejno, ostrożnie wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć papier i ziarna, po czym wstawić blachę z ciastem ponownie do piekarnika na 15-20 minut, w zależności od piekarnika. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Przygotowanie kremu “diplomat” o smaku cynamonowym.
Budyniowy krem cynamonowy: do garnka wlać mleko i zagotować. W międzyczasie do miski wsypać cukier kryształ, szczyptę soli, cynamon, mąkę ziemniaczaną oraz dodać żółtka jajek. Rozmieszać łyżką bądź ubijakiem, po czym bardzo wolą strużką wlać połowę zagotowanego mleka z garnka, mieszając nieustannie. Kolejno, masę z miski szybko przelać do pozostałego mleka w garnku, wstawić całość na średni ogień i nieustannie mieszając gotować przez około minutę. Po tym czasie zmniejszyć ogień na mały i kontynuować gotowanie przez około 2 minuty. Ugotowany budyń zdjąć z ognia, dodać miękkie masło, szybko wymieszać i przykryć folią spożywczą. Budyń odstawić do wystygnięcia. Folia spożywcza, którą przykrywamy budyń powinna przylegać bezpośrednio do budyniu, co zapobiegnie powstaniu tak zwanego kożucha. Wystudzony budyń wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Krem chantilly: do miseczki wsypać żelatynę, dodać 30 ml wody i wymieszać. Odstawić na 10 minut, po czym podgrzać lecz nie gotować. Chwilkę wystudzić, dodać 30 ml śmietanki kremówki i szybko wymieszać. 250 ml zimnej śmietanki kremówki ubić na pół-sztywno, dodać cukier puder i ubijać razem przez kilka sekund. Kolejno, wlać śmietankę z żelatyną i kontynuować ubijanie przez kolejnych kilka sekund.
Zimny krem budyniowy cynamonowy przełożyć do miski i zmiksować. Kiedy krem jest już w miarę puszysty, szybko dodać ubitą śmietanę kremówkę i połączyć za pomocą miksera bądź drewnianej łyżki. Od razu po przygotowaniu krem wyłożyć na ciasto.
Złożenie ciasta.
Kruche ciasto kakaowe dokładnie pokryć kremem dyplomatycznym i gotowe wstawić do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki udekorować pokrojonymi na kawałki figami i oprószyć cynamonem połączonym z cukrem pudrem. Ciasto dokładnie owinąć folią spożywczą, aluminiową bądź umieścić w szczelnie zamykanym pojemniku i wstawić do lodówki na co najmniej 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.

Warto wiedzieć robiąc kruche ciasto z kremem i figami.
Figi przed ułożeniem na cieście należy umyć, osuszyć i pokroić na plasterki, ćwiartki bądź w dużą kostkę. To jak pokroimy figi zależy od ich wielkości i od tego jak miękką mają konsystencję.
Krem dyplomatyczny tj. krem “diplomat”, należy wykładać na ciasto od razu po jego przygotowaniu, w przeciwnym razie może on nam zbytnio zgęstnieć, przez co będzie go trudniej równomiernie rozprowadzić. Tutaj mała informacja, ten krem jest gęsty, ale nie sztywny.
Blachę, w której piekę ciasto kakaowe, zawsze wykładam papierem do pieczenia. To ciasto piekłam w blasze o wymiarach 21 na 30 centymetra.
Lubisz dania z figami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pizzę bezglutenową z figami i szynką.


Ciekawe, smakowite ciasto dla wielbicieli fig. 🙂
Ogromny plus za ten cynamonowy krem! Jest bajecznie smaczny:) Ekstra ciasto!