Na grillu przygotowywać można nie tylko mięso czy warzywa, ale także ser. Ser, który sprawdza się w formie grillowanej to halloumi, Camembert oraz Panir. W sklepach dostępny jest także specjalny ser przeznaczony do grillowania. Dzisiaj chcę Was zachęcić do zrobienia grillowanego sera Camembert. Ja ser ten najczęściej grilluję na patelni grillowej i podaję z dodatkiem chutney bądź konfitury. Przed wyłożeniem sera na patelnię lekko nacieram go miodem, oliwą i szczyptą soli. Dodatek miodu nie jest koniecznością, natomiast olejem bądź oliwą warto posmarować ser, a ewentualnie przynajmniej patelnię, na której go grillujemy.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na grillowany Camembert.
- 1 łyżeczka miodu
- 2 serki Camembert (12,5 dkg każdy)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli
Dodatkowo:
- chutney morelowe do podania
Jak zrobić grillowany Camembert.
Ser Camembert natrzeć miodem, oliwą i szczyptą soli. Jeśli ser grillujemy na patelni grillowej, to należy ułożyć na niej folię aluminiową, po to aby zapobiec przypaleniu się sera. Z kolei, jeśli decydujemy się na grillowanie sera na grillu, należy robić to na aluminiowej tacy, a nie układać sera bezpośrednio na grill. Ja ser Camembert grillowałam na patelni grillowej, dlatego też to ten sposób grillowania Wam opiszę.
Patelnię grillową wstawiamy na ogień, wykładamy ją folią aluminiową i rozgrzewamy. Kiedy patelnia jest już gorąca zmniejszamy ogień na mały z tendencją do średniego i układamy posmarowany oliwą, miodem i solą Camembert. Ser grillujemy z obu stron, około 2-3 minuty łącznie. W trakcie grillowania należy sprawdzać co kilka sekund czy ser nam się nie przypala i jeśli tak zaczyna się dziać, należy go przewrócić na drugą stronę. Grillowany Camembert podawać z dodatkiem chutney morelowego.

Warto wiedzieć robiąc grillowany Camembert.
Polecam podanie grillowanego sera z dodatkiem słodkiego dżemu bądź chutney. Moja rekomendacja to chutney z moreli, na które przepis znajdziecie TUTAJ. Grillowany Camembert smakuje pysznie także z konfiturą z żurawiny, chutney cebulowym oraz octem balsamicznym.
Ser po ugrillowaniu powinien być dobrze przypieczony na zewnątrz i mieć płynną konsystencję wewnątrz. Jako, iż przed grillowaniem ser smarowany jest miodem, może to sprawić, że miód pod wpływem gorącej temperatury zacznie się przypalać. Warto zatem grillować ser na małym ogniu.
Lubisz dania z serem Camembert? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z nektarynek i buraczka.


Dodaj komentarz