Burger z kurczakiem bądź jak kto woli chicken burger, to bardzo popularny rodzaj jedzenia fast food. Dostępny jest w większości restauracji typu fast food, ale nie tylko. W skład burgera z kurczakiem wchodzi pieczywo, chrupiące mięso kurczaka bez kości, sos oraz warzywa. Mięso, które jest podstawą burgera z kurczaka to najczęściej filet z piersi kurczaka. Taki filet doprawia się przyprawami takimi jak sól, pieprz, papryka, czosnek oraz cebula. Kiedy doprawione, mięso jest panierowane w jajku lub cieście, a następnie w bułce tartej lub płatkach. Płatki kukurydziane lub połączenie płatków kukurydzianych z bułką tartą, to dość popularna panierka do mięsa. Moje burgery panierowałam nieco inaczej, gdyż w bułce tartej i płatkach jaglanych. Płatki jaglane nadały usmażonemu mięsu chrupkości.
Usmażone mięso często podaje się w bardzo prosty sposób, z małą ilością dodatków. Najczęściej jest to sos majonezowy oraz zielona sałata. Burgery z kurczaka podać można także z dodatkiem chrupiącego boczku, cebuli, ogórka korniszona lub sera żółtego. Chicken burger podać można na lunch, piknik oraz zaserwować jako przekąskę. Polecam Wam poniższy przepis na burgera z kurczaka i zachęcam do zrobienia tegoż burgera w domu.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na burgera z kurczakiem.
- 35 dkg piersi z kurczaka (2 średniej wielkości filety)
- 6 łyżek płatków jaglanych
- 6 łyżek bułki tartej
- 1/4 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 2/3 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 małe jajko
- 6 dkg mąki pszennej
- 100 ml mleka
Sos do burgerów:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki krojonej cebuli zielonej
- 1/2 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- 4 bułki
- liście zielonej sałaty
Jak zrobić burgera z kurczakiem.
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i przekroić każdą wzdłuż tak, aby z jednej powstały dwie. Do miski włożyć jajko, sól, pieprz, zioła prowansalskie, paprykę mieloną, mąkę oraz mleko. Dokładnie wymieszać. W osobnej miseczce połączyć bułkę tartą z płatkami jaglanymi.
Piersi z kurczaka odrobinę rozklepać tłuczkiem do mięsa, po czym moczyć w cieście, a kolejno w bułce z płatkami. Na patelnię wlać olej, rozgrzać i kiedy gorący, układać mięso. Kurczaka smażyć na średnim ogniu, na złoty kolor z obu stron. Usmażone mięso wyłożyć na papierowy ręcznik, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
W kubku wymieszać majonez wraz z sokiem z cytryny i zieloną cebulą.
Bułki do burgerów przekroić wzdłuż na pół, każdą połowę chwilę grillować na gorącej patelni. Następnie, bułkę posmarować majonezem, ułożyć kilka liści sałaty, usmażonego kurczaka i ponownie majonez. Przykryć górną częścią bułki.

Warto wiedzieć robiąc burgera z kurczakiem.
Mięso smażyłam przez około 8 minut łącznie z obu stron. Ogień, na którym smażymy mięso nie powinien być zbyt mały, gdyż wtedy mięso nasiąknie nam tłuszczem. Z kolei, jeśli ogień będzie zbyt duży, mięso się spali na zewnątrz, a w środku będzie nadal surowe. Najlepszy do smażenia mięsa jest zatem dobrze rozgrzany tłuszcz i średniej wielkości ogień.
Oleju na patelni powinno być na tyle dużo, aby sięgał do połowy smażącego się mięsa. Mięsa nie smażę na głębokim tłuszczu.
Burgery z kurczaka podałam w bułce pszennej, lecz można je podać w dowolnym rodzaju bułki.
Lubisz dania z kurczakiem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Udziec kurczaka w płatkach kukurydzianych.


Dodaj komentarz