Chicken burger
|||

Burger z kurczakiem

Burger z kurczakiem bądź jak kto woli chicken burger, to bardzo popularny rodzaj jedzenia fast food. Dostępny jest w większości restauracji typu fast food, ale nie tylko. W skład burgera z kurczakiem wchodzi pieczywo, chrupiące mięso kurczaka bez kości, sos oraz warzywa. Mięso, które jest podstawą burgera z kurczaka to najczęściej filet z piersi kurczaka. Taki filet doprawia się przyprawami takimi jak sól, pieprz, papryka, czosnek oraz cebula. Kiedy doprawione, mięso jest panierowane w jajku lub cieście, a następnie w bułce tartej lub płatkach. Płatki kukurydziane lub połączenie płatków kukurydzianych z bułką tartą, to dość popularna panierka do mięsa. Moje burgery panierowałam nieco inaczej, gdyż w bułce tartej i płatkach jaglanych. Płatki jaglane nadały usmażonemu mięsu chrupkości.

Usmażone mięso często podaje się w bardzo prosty sposób, z małą ilością dodatków. Najczęściej jest to sos majonezowy oraz zielona sałata. Burgery z kurczaka podać można także z dodatkiem chrupiącego boczku, cebuli, ogórka korniszona lub sera żółtego. Chicken burger podać można na lunch, piknik oraz zaserwować jako przekąskę. Polecam Wam poniższy przepis na burgera z kurczaka i zachęcam do zrobienia tegoż burgera w domu.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Chicken burger
Burger z kurczaka

Składniki na burgera z kurczakiem.

  • 350 g piersi z kurczaka (2 średniej wielkości filety)
  • 6 łyżek płatków jaglanych
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 1/4 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 małe jajko
  • 60 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka

Sos do burgerów:

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki krojonej cebuli zielonej
  • 1/2 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • 4 bułki
  • liście zielonej sałaty

Jak zrobić burgera z kurczakiem.

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i przekroić każdą wzdłuż tak, aby z jednej powstały dwie. Do miski włożyć jajko, sól, pieprz, zioła prowansalskie, paprykę mieloną, mąkę oraz mleko. Dokładnie wymieszać. W osobnej miseczce połączyć bułkę tartą z płatkami jaglanymi.

Piersi z kurczaka odrobinę rozklepać tłuczkiem do mięsa, po czym moczyć w cieście, a kolejno w bułce z płatkami. Na patelnię wlać olej, rozgrzać i kiedy gorący, układać mięso. Kurczaka smażyć na średnim ogniu, na złoty kolor z obu stron. Usmażone mięso wyłożyć na papierowy ręcznik, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

W kubku wymieszać majonez wraz z sokiem z cytryny i zieloną cebulą.

Bułki do burgerów przekroić wzdłuż na pół, każdą połowę chwilę grillować na gorącej patelni. Następnie, bułkę posmarować majonezem, ułożyć kilka liści sałaty, usmażonego kurczaka i ponownie majonez. Przykryć górną częścią bułki.

Chicken burger
Burger z kurczaka

Warto wiedzieć robiąc burgera z kurczakiem.

Mięso smażyłam przez około 8 minut łącznie z obu stron. Ogień, na którym smażymy mięso nie powinien być zbyt mały, gdyż wtedy mięso nasiąknie nam tłuszczem. Z kolei, jeśli ogień będzie zbyt duży, mięso się spali na zewnątrz, a w środku będzie nadal surowe. Najlepszy do smażenia mięsa jest zatem dobrze rozgrzany tłuszcz i średniej wielkości ogień.

Oleju na patelni powinno być na tyle dużo, aby sięgał do połowy smażącego się mięsa. Mięsa nie smażę na głębokim tłuszczu.

Burgery z kurczaka podałam w bułce pszennej, lecz można je podać w dowolnym rodzaju bułki.

Lubisz dania z kurczakiem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Udziec kurczaka w płatkach kukurydzianych.

Chicken burger
Burger z kurczaka
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Burger z kurczakiem
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *