Przepis na ziemniaki z koperkiem i podsmażoną na maśle cebulą, to niezwykle proste danie jarskie, które pomimo swojej prostoty smakuje pysznie. Tak serwowane ziemniaki są świetnym dodatkiem do dań mięsnych oraz ryb. Bardzo lubię podawać je także z dodatkiem utartego ze śmietaną twarożku. Często kiedy ugotuję ich podwójną porcję i coś mi z niej zostaje, to dnia następnego podsmażam je na patelni, dodaję jajko i podaję z dodatkiem kwaśnej śmietany lub jogurtu. Te podsmażane dnia następnego ziemniaki to smak mojego dzieciństwa, bo w taki sposób właśnie wykorzystywane były ich pozostałości w moim domu.
Dania, do których świetnym dodatkiem są gotowane ziemniaki to między innymi:
- roladki wieprzowe z szynką, cebulą i fetą
- bryzol wołowy
- kurczak w parmezanie
- kurczak w sosie cytrynowym
- łopatka w sosie cebulowym
- kotlet de volaille z masłem
- pulpeciki z łososia
- ryba z grilla
- filety rybne cordon bleu
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ziemniaki z koperkiem.
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- woda do gotowania ziemniaków
- 50 g masła
- średniej wielkości cebula (70 g)
- mały pęczek koperku

Jak zrobić ziemniaki z koperkiem.
Ziemniaki włożyć do miski, zalać zimną wodą i obrać ze skórki. Najlepiej jest to robić w rękawiczkach w przeciwnym razie dłonie ściemnieją nam sokiem z ziemniaków. Obrane ze skórki ziemniaki włożyć do większego garnka, wlać na tyle wody aby dokładnie zakryła ona ziemniaki i wsypać sól. Wodę z ziemniakami doprowadzić do zagotowania i od momentu, w którym zaczyna się ponownie gotować zmniejszyć ogień na mały i gotować pod przykryciem, do miękkości przez około 25 minut.
W międzyczasie zajmiemy się podsmażeniem cebuli i pokrojeniem koperku. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na małą patelnię włożyć masło, dodać pokrojoną cebulę i smażyć na małym ogniu do momentu, w którym cebula się delikatnie przyrumieni – około 7 minut. Smażącą się cebulę od czasu do czasu należy przemieszać.
Świeży koperek drobno pokroić.
Ugotowane ziemniaki łyżką cedzakową wyjąć z wody do miski lub naczynia do serwowania, dodać podsmażoną na maśle cebulkę oraz drobno-krojony koperek. Delikatnie wymieszać.

Warto wiedzieć robiąc ziemniaki z koperkiem.
Gotując ziemniaki należy uważać aby nie gotować ich zbyt długo, w przeciwnym razie zaczną się rozpadać. Od czasu do czasu warto jest sprawdzić ziemniaki widelcem, lekko go w nie wbijając. Jeśli w trakcie wbijania wyczuwamy opór to oznacza to, iż ziemniaki potrzebują nieco więcej czasu na ugotowanie. Oczywiście większe sztuki będą gotowały się dłużej aniżeli mniejsze okazy. Podobnie ma się kwestia odmiany ziemniaków. Co poniektóre odmiany mogą wymagać więcej czasu na gotowanie aniżeli inne odmiany. W tym konkretnym przepisie wykorzystuję młode ziemniaki i czas gotowania podaję na podstawie gotowania się tychże właśnie ziemniaków.
Lubisz dania z ziemniaków? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Ziemniaki fondant.


Dodaj komentarz