W formie purée przygotować można większość warzyw. Najbardziej popularne jest chyba purée zrobione z ziemniaków. Purée ziemniaczane przygotować można z wersji podstawowej czyli zrobić je z samych ziemniaków. Można je jednak również urozmaicić poprzez dodanie do ziemniaków dodatkowych warzyw. Ja często łączę ziemniaki z dynią, słodkimi ziemniakami oraz burakiem. Purée zrobione z dodatkiem tychże warzyw jest nieco słodsze i ma bardziej wyrazisty smak.
Przepis na purée ziemniaczane z burakiem, który mam dla Was poniżej pozwoli Wam przygotować aksamitne i bardzo kremowe w konsystencji purée. Warzywa musicie ugotować osobno i połączyć je już miękkie. To purée doprawiłam odrobiną masła i serka mascarpone, po czym podałam z dodatkiem kiełków.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na purée ziemniaczane z burakiem.
- 40 dkg ugotowanego buraka ćwikłowego (po obraniu)
- 60 dkg ugotowanych ziemniaków (po obraniu)
- 3 łyżki serka mascarpone
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
- kiełki do serwowania
Jak zrobić purée ziemniaczane z burakiem ćwikłowym.
Buraka ugotować w łupce, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Ziemniaki ugotować do miękkości, odlać wodę po czym ugnieść tłuczkiem. Następnie dodać utarte buraki, mascarpone, sól oraz masło. Zmiksować za pomocą ręcznego blendera. Purée podawać udekorowane kiełkami.

Warto wiedzieć robiąc purée ziemniaczane z burakiem.
Ziemniaki obrałam, większe sztuki przekroiłam na pół i gotowałam przez 25 minut. Nie kroję ziemniaków na małe kawałki, gdyż takie ziemniaki nabierają dużo wody i w trakcie gotowania bardzo się rozpadają.
Buraki ćwikłowe gotowałam w łupce przez 2,5 godziny. Czas gotowania buraków zależy od ich wielkości. Wiadomo, iż mniejsze sztuki będą gotować się krócej.
Purée podać możecie z dowolnie wybranymi kiełkami np. rzodkiewki, buraka czy brokuła.
Szukasz przepisów na purée ziemniaczane? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Purée ziemniaczane ze smażoną cebulką.
Dodaj komentarz