Jeśli szukacie przepisu na słodkie ciasto przełamane smakiem kwaśnego dżemu, to koniecznie musicie upiec kostkę alpejską. Ciasto kostka alpejska to połączenie puszystego biszkoptu kakaowego z kremem kajmakowym z dodatkiem bezików, dżemem porzeczkowym i bitą śmietaną.
Przepis na ciasto kostka alpejska, który znajdziecie poniżej jest naprawdę łatwy. Kakaowe ciasto biszkoptowe wymaga tylko kilku składników i piecze się szybko. Masa kajmakowa oraz bita śmietana są również w miarę proste do przygotowania. Ciasto kostka alpejska polecam wszystkim łasuchom, gdyż jest naprawdę słodkie. Udanych wypieków.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto “Kostka alpejska”.
Biszkopt kakaowy:
- 3 jajka
- 5 dkg mąki tortowej
- szczypta soli
- 2,5 dkg ciemnego kakao
- 8 dkg cukru pudru
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
- 75 ml letniej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
Krem kajmakowy:
- 25 dkg masy kajmakowej w puszce
- 20 dkg bezików
- 20 dkg masła bez soli
Dodatkowo:
- słoik dżemu porzeczkowego (22 dkg)
- 5 dkg tartej czekolady
Bita śmietana:
- 500 ml śmietanki kremówki (36%)
- 50 ml wody
- 8 gr żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
Jak zrobić ciasto “Kostka alpejska”.
Biszkopt kakaowy: do miski wybić jajka, dodać cukier puder wraz ze szczyptą soli. Ubić na puszystą, niemalże białą masę. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia oraz kakao, po czym przesiać przez sitko. Do ubitych jajek małymi partiami dodać przesiane suche składniki. W miarę szybko ale delikatnie połączyć składniki w całość. Metalową formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Biszkopt wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Upieczone ciasto wystudzić.
Poncz: w kubeczku wymieszać wodę z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Zimnym ponczem nasączyć zimny biszkopt kakaowy. Następnie biszkopt dokładnie pokryć dżemem porzeczkowym ze słoika.
Krem kajmakowy: miękkie masło włożyć do miski, utrzeć na puszystą, kremową masę. Do utartego masła partiami dodać masę kajmakową, cały czas ucierając. Na końcu do połączonych składników kremu, dodać pokruszone beziki i wymieszać. Krem kajmakowy wyłożyć na nasączony ponczem i posmarowany dżemem biszkopt.
Bita śmietana: z 500 ml śmietany odlać 100 ml, które pozostawić w temperaturze pokojowej, pozostałe 400 ml trzymać w lodówce. W małej miseczce wymieszać wodę z żelatyną, odstawić na 10 minut, aby żelatyna napęczniała. Następnie żelatynę podgrzać (nie zagotować) i gorącą połączyć ze 100 ml kremówki. Wymieszać i odstawić, aby całość wystygła.
W misce ubić zimne 400 ml kremówki wraz z cukrem pudrem. Kiedy śmietana jest prawie sztywna dodać 100 ml kremówki z żelatyną. Kontynuować ubijanie, przez kilka sekund, aby całość dobrze się ze sobą połączyła. Gotową śmietanę wylać na krem kajmakowy. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, aby krem oraz śmietana zgęstniały. Przed podaniem ciasto udekorować tartą czekoladą.

Warto wiedzieć robiąc ciasto “Kostka alpejska”.
Masę kajmakową w puszcze zastąpić możecie masą dulce de leche.
Jajka użyte do przygotowania biszkoptu powinny mieć temperaturę pokojową. Takie jajka ubiją się na puszystą, lekką w konsystencji masę.
Forma do pieczenia, której użyłam miała wymiary 20 na 30 centymetra.
Ja zawsze składam ciasto w tej samej formie do pieczenia, w której piekę biszkopt. Często zakładam boki formy dodatkową folią aluminiową po to aby mieć pewność, iż zarówno masa jak i śmietana kremówka nie wydostaną mi się poza formę.
Beziki użyte do zrobienia masy kajmakowej możecie kupić w sklepie lub upiec własne według przepisu TUTAJ.
Szukasz przepisów na ciasta z kajmakiem? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto biały lion.
Dodaj komentarz