Seromakowiec to połączenie ciasta serowego z ciastem makowym. Wypiek ten jest doskonałym rozwiązaniem dla niezdecydowanych, gdyż zamiast decydować, które z ciast przygotować robimy oba w jednym. Sero-mak to aromatyczne, bardzo smaczne ciasto warte przygotowania nie tylko z okazji Świąt ale także bez okazji. Co prawda ciasto to wymaga nieco pracy i trzeba nad nim spędzić sporo czasu ale smak gotowego już ciasta jest tego wart. Drogą na skróty może być wykorzystanie masy makowej z puszki i jest to pewnie jakaś oszczędność czasu, stąd też może warto rozważyć tą opcję. Ja sero-mak robię na domowej masie makowej dlatego, iż w tym akurat cieście wolę jej smak od tej z puszki. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na Seromakowiec i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na Seromakowiec.
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej (typ 500)
- 1 jajko “M”
- 1 żółtko
- 150 g zimnego masła
- 80 g cukru pudru
- szczypta soli
Masa makowa:
- 500 g ziaren maku
- 1 l zimnej wody
- 180 g cukru pudru
- 5 jajek “M”
- 50 g rodzynek
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2-3 kropelki olejku migdałowego
- 30 g kaszy manny
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 180 g cukru pudru
- 5 jajek “L”
- 200 g miękkiego masła
- 40 g budyniu waniliowego w proszku
- szczypta soli
Lukier:
- 200 g cukru pudru
- 3-3,5 łyżki wrzącej wody
Dodatkowo:
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 40 g płatków migdałów

Jak zrobić Seromakowiec.
Przygotowanie kruchego ciasta.
Do miski przesiać mąkę, cukier puder oraz sól. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i zacząć mieszanie składników. Kiedy składniki zaczynają się ze sobą łączyć dodać jajko oraz żółtko i szybko wyrobić ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na minimum godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim spód blaszki do pieczenia i nakłuć widelcem. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na 15 minut.
Przygotowanie masy makowej.
Do garnka wsypać ziarna maku, zalać je wodą i od momentu zagotowania gotować na małym ogniu przez 25 minut. Kolejno, mak wylać na gęste sitko wyłożone ścierką kuchenną, odstawić do wystygnięcia i kiedy zimny zawiązać ścierkę i ścisnąć kilka razy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Tak przygotowany mak przemielić dwa razy w maszynce używając gęstego sitka. Do miski wbić jajka, dodać cukier puder i ubić na puszystą masę. Następnie stopniowo dodać mielony mak, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, olejek migdałowy i kaszę manną. Cały czas mieszając szybko połączyć wszystkie składniki.
Przygotowanie masy serowej.
Do miski włożyć miękkie masło wraz z cukrem pudrem i utrzeć na kremową, pusztą konsystencję. Cały czas ucierając dodać żółtka, twaróg oraz proszek budyniowy. W osobnej misce ubić na sztywno biała wraz ze szczyptą soli i kiedy gotowe delikatnie wmieszać je do masy serowej.
Przygotowanie lukru.
Cukier puder połączyć ze wrzącą wodą i ucierać przez około 6-8 minut.
Formowanie, pieczenie i dekorowanie Seromakowca.
Podpieczone kruche ciasto wyjąć z piekarnika, wylać na nie masę makową i wyrównać łyżką. Na mak wylać masę serową, którą także wyrównać łyżką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza i piec przez 60 do 70 minut. Czas pieczenia ciasta zależy od tego jaki macie piekarnik, dobrze upieczone ciasto powinno mieć pięknie przypieczony wierzch. Po wyjęciu ciasta z piekarnika wystudzić je całkowicie przed udekorowaniem go lukrem. Kiedy ciasto jest już wystudzone pokryć je dokładnie lukrem i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową oraz płatkami migdałów.

Warto wiedzieć robiąc Seromakowiec.
Ciasto piekłam na blaszce o wymiarach 25 na 35 centymetra.
Twaróg z wiaderka zastąpić można twarogiem w kostce lecz taki twaróg trzeba zmielić co najmniej dwa razy w maszynce.
Przygotowanie Seromakowca rozłożyć można w czasie. Na przykład pierwszego dnia wieczorem przygotować kruche ciasto oraz ugotować mak a dnia kolejnego zrobić masę makową oraz serową i upiec ciasto.
Jako, iż do przygotowania mamy dwie masy, które na ciasto należy wyłożyć w tym samym czasie, musimy sobie rozplanować co i kiedy robimy. Ja zaczynam od przygotowania masy makowej i kiedy mam ją gotową w tym też momencie wałkuję ciasto i wstawiam je do piekarnika. Czas, w którym kruche ciasto piecze się w piekarniku wykorzystuję na zrobienie masy serowej. Warto jest mieć przygotowane wszystkie składniki ciasta po to, aby można było je ze sobą szybko połączyć.
Lubisz serniki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sernik po wiedeńsku.







Dodaj komentarz