W okresie jesiennym dostępne jest mnóstwo warzyw, które fenomenalnie sprawdzają się w sałatkach. Należą do nich warzywa takie jak dynia, burak ćwikłowy, kapusta, brukselka, jarmuż, marchew, seler, por, kalarepa czy cebula. Z indywidualnych warzyw bądź mieszanki kilku przygotować można zatem niejedną sałatkę. Sałatka jesienna to nic innego jak połączenie kilku warzyw sezonowych z owocami, serem feta i lekkim dressingiem na oliwie i musztardzie. Dla uzyskania bardziej interesującego smaku do sałatki dodałam również pestki dyni, orzechy włoskie oraz suszoną żurawinę.
Przygotowanie sałatki jesiennej zaczynam od ugotowania tych warzyw, które dodaję w formie gotowanej i są to buraczki ćwikłowe oraz dynia. Warzywa najpierw obieram, kroję w kostkę, gotuję do miękkości i studzę. W międzyczasie kroję w paseczki marchew, przy pomocy szatkownicy do warzyw siekam czerwoną kapustę i brukselkę oraz kroję w kostkę jabłka, które skrapiam sokiem z cytryny aby nie ściemniały. W dużej misce łączę wszystkie warzywa, owoce, ser feta oraz dodatki z dressingiem z oliwy. Sałatkę podaję od razu po przygotowaniu na lunch, jako przystawkę lub dodatek do dań obiadowych. Zachęcam Was do sięgnięcia po poniższy przepis na sałatkę jesienną i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę jesienną.
- 200 g ugotowanego buraka ćwikłowego
- 300 g ugotowanej dyni piżmowej
- 100 g marchwi
- 100 g czerwonej kapusty
- 100 g brukselki
- 50 g orzechów włoskich
- 75 g mieszanki sałat (rukola, szpinak, boćwina)
- 200 g sera feta
- 50 g suszonej żurawiny
- 300 g jabłka
- 30 g pestek dyni
- 1 łyżka soku z cytryny
Dressing sałatkowy:
- 40 ml oliwy z oliwek
- 2,5 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 30 ml octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczka świeżo-mielonego pieprzu
- 3/4 łyżeczki soli

Jak zrobić sałatkę jesienną.
Jabłka wraz ze skórka pokroić w dużą kostkę, włożyć do miski i skropić sokiem z cytryny. Marchew pokroić w słupki, czerwoną kapustę oraz brukselkę cienko poszatkować. Ser feta pokruszyć w dłoniach bądź pokroić w kostkę.
Do dużej miski wlać oliwę z oliwek, dodać syrop z agawy, ocet jabłkowy, sól, pieprz oraz musztardę. Mieszać chwilkę ubijakiem, aby składniki dressingu dobrze się ze sobą połączyły. Kolejno wsypać mieszankę sałat, pokrojone w kostkę buraczki ćwikłowe, dynię i jabłka, dodać krojoną marchew, brukselkę i czerwoną kapustę. Delikatnie wymieszać, po czym wsypać pokruszony ser feta, orzechy włoskie, pestki dyni oraz żurawinę. Ponownie wymieszać a następnie przełożyć do miseczek do serwowania. Sałatkę jesienną podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę jesienną.
Buraka ćwikłowego gotowałam pokrojonego w 1,5-2 centymetrowej wielkości kostkę przez niemalże godzinę. Jeśli gotujecie buraki w całości, nie obierajcie ich przed ugotowaniem a dopiero po ugotowaniu i wystudzeniu. W zależności od wielkości użytych buraków oraz tego po jak młode okazy sięgamy, czas ich gotowania może wahać się od 30 minut do niemalże 2 godzin.
Dynię piżmową gotowałam przez 15 minut. Przed włożeniem jej do garnka i zalania jej wodą, obrałam ją i pokroiłam w kostkę o wielkości 1,5-2 centymetra.
Zamiast gotować, buraczki oraz dynię upiec można w piekarniku. W takim wypadku warzywa należy obrać, pokroić w kostkę, skropić oliwą i oprószyć szczyptą soli. Piec przez około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza, mieszając od czasu do czasu.
Syrop z agawy zastąpić można miodem płynnym, na przykład kwiatowym. Zamiast orzechów włoskich sięgnąć można po orzechy pekan.
Sałatkę podać można od razu po przygotowaniu lub zaserwować ją nieco później. Jeśli przechowacie sałatkę z lodówce i podacie ją później to dopiero w momencie podania dodajcie do niej dressing.
Lubisz sałatki z dynią? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z dynią, serem i szynką.


Fantastyczna propozycja na jesienną sałatkę. Uwielbiam, gdy są kolorowe i pełne różnych smaków.
Sałatki jesienią są po prostu niezbędne! Twój przepis wygląda przepysznie.