Kandyzowana skórka to dodatek, który świetnie sprawdza się w ciastach oraz w deserach. Domowa skórka kandyzowana jest bardzo łatwa do zrobienia i do jej przygotowania można wykorzystać różne owoce cytrusowe. Owoce cytrusowe, które świetnie sprawdzają się w kandyzowaniu to pomarańcz, cytryna, limonka oraz grapefruit. Przed ich użyciem konieczne jest ich bardzo dokładne umycie i wyszorowanie, dopiero z tak przygotowanych owoców należy odkroić skórkę starając się, aby było na niej jak najmniej białej warstwy, która się pod nią znajduje. Tą białą warstwę koniecznie należy usunąć, gdyż to ona właśnie nadaje skórce goryczy. Oczyszczoną skórkę pomarańczową kroimy w małą kosteczkę bądź w cienkie paseczki, gotujemy dwa razy w czystej wodzie a w ostatnim etapie smażymy w cukrze. Tak przygotowaną skórkę przetrzymujemy z lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczową i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kandyzowaną skórkę pomarańczową.
- 100 g skórki pomarańczowej
- 450 ml wody
- 200 g cukru kryształu

Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Skórkę pomarańczową pokroić w małą kosteczkę, włożyć do garnka, zalać 150 ml wody, zagotować i gotować na małym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Kolejno, odlać wodę, skórkę włożyć do garnka, wlać 150 ml czystej wody, zagotować i ponownie gotować przez 10 minut na małym ogniu.
Tak samo jak poprzednio, odlać wodę a skórkę włożyć do garnka, wlać pozostałą wodę, wsypać cukier i zagotować. Pierwsze 20 minut gotowania robić na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie zwiększyć ogień na średni z tendencją do dużego i zacząć kandyzowanie. Na tym etapie mieszać smażącą się skórkę bardzo często, aby zapobiec jej przypaleniu. Skórkę smażyć w syropie z cukru przez 10-12 minut, sprawdzając nieustannie czy syrop cukrowy nie robi się zbyt gęsty – syrop powinien być gęsty ale płynny.
Usmażoną skórkę wylać na sitko, przemieszać łyżką a następnie rozłożyć na papierze do pieczenia starając się oddzielić od siebie indywidualne kawałki. Skórkę odstawić na 15 minut do wystygnięcia i kiedy zimna przełożyć do słoiczka bądź szklanego pojemnika. Przetrzymać w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Wykorzystałam skórkę z 2,5 dużych owoców pomarańczy. Pomarańcze najpierw dobrze umyłam pod gorącą wodą i wyszorowałam gąbką do naczyń. Waga skórki podana w liście składników to waga oczyszczonej z albedo (białej części pod skórką) i gotowej to użycia skórki.
Skórkę pomarańczową gotowałam w małym garnku na małym palniku. Jeśli gotujecie ją na średniej wielkości palniku musicie odpowiednio zmniejszyć jego moc.
W momencie rozkładania smażonej skórki pomarańczowej na papierze do pieczenia należy uważać aby się nie poparzyć. Czynność tą jest zatem dobrze robić widelcem bądź szczypcami.
Jeśli nie chcecie wylewać syropu z ostatniego gotowania i smażenia skórki wykorzystać możecie go do posłodzenia herbaty.
Lubisz ciasta z dodatkiem kandyzowanych owoców? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Gwiazdę makową.


Cześć, skórkę robisz z pomarańczy deserowych czy gatunek nie ma znaczenia? Jakie polecasz owoce, bio czy ze standardowej uprawy?