Sernik po wiedeńsku to bardzo prosty, a jednocześnie smaczny sernik, którego głównymi składnikami są jajka, ser biały, cukier oraz masło. Po upieczeniu posypać można go cukrem pudrem lub udekorować gorzką czekoladą.
Jeśli chodzi o dodatki, to w serniku po wiedeńsku bardzo często spotkać można rodzynki. Ja niestety ich unikam, gdyż mój mąż, który kocha wszelakie serowce, nie przepada za rodzynkami. Jeśli Wy nie macie takiego problemu, to polecam dodanie rodzynek to tegoż sernika.
A jeśli lubisz serniki, to polecam także poniższe przepisy na serniki.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sernik po wiedeńsku.
- 1 kg tłustego, mielonego sera białego
- 20 dkg masła
- 6 dużych jajek
- 20 dkg cukru pudru + odrobina do posypania sernika
- 1/4 łyżeczka świeżo tartej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Jak zrobić sernik po wiedeńsku.
Do miski włożyć miękkie masło, dodać cukier puder i ucierać przez 6-7 minut. Kolejno, dodać po jednym jajku nie przerywając ucierania. Następnie dodać małymi porcjami ser, skórkę pomarańczową, mąkę ziemniaczaną oraz ekstrakt z wanilii. Połączyć dokładnie wszystkie składniki, po czym wylać je do formy do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i kiedy gorący włożyć sernik. Od razu w momencie, w którym włożymy sernik, zmniejszyć temperaturę do 165 stopni Celsjusza. Sernik po wiedeńsku piec przez 1 godzinę i 15 minut. Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić przed pokrojeniem. Przed podaniem sernik można posypać cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc sernik po wiedeńsku.
Wszystkie składniki, których używamy do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Użyłam okrągłej formy do pieczenia o średnicy 25-u centymetrów, którą wyłożyłam papierem do pieczenia.
Do sernika dodać można również rodzynki. Przed ich podaniem warto jest je najpierw namoczyć we wrzącej wodzie, osuszyć i obtoczyć w mące ziemniaczanej.
Lubisz serniki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sernik z masą krówkową.

Dodaj komentarz