Przepis na śledzie z żurawiną, którym tym razem dzielę się z Wami, sprawdzi się zarówno w nadchodzące Święta Bożego Narodzenia jak i bez większej okazji. Jeśli jesteście fanami śledzi to przypuszczam, iż to połączenie śledzia z suszoną żurawiną jest Wam już znane. Ja odkryłam je kilka lat temu, ale jakoś tak wyszło, że dopiero teraz dodaję na nie przepis na blogu.
Głównym elementem tego dania są oczywiście śledzie. Sprawdzą się tutaj zarówno śledzie solone, w zalewie lub w oleju. Odpowiednio przygotowane śledzie należy połączyć z cebulą, żurawiną, przyprawami oraz olejem, po czym odstawić na kilka dni do lodówki. Tak przygotowane śledzie są dobre do spożycia po dwóch dniach, ale można je oczywiście potrzymać w lodówce odrobinę dłużej. A jeśli lubicie dania z wykorzystaniem śledzi, polecam także:
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na śledzie z żurawiną.
- 8 dkg suszonej żurawiny
- 10 dkg białej cebuli
- 25 dkg śledzi w zalewie
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 2 goździki
- 2 liście laurowe
- 1/6 łyżeczki mielonego pieprzu kolorowego
Jak zrobić śledzie z żurawiną.
Śledzie wyjąć z zalewy, osuszyć i pokroić na kawałki o szerokości 3-4 centymetrów każdy. Cebulę obrać, pokroić w bardzo cienkie piórka, po czym położyć na sitku i przelać wrzącą wodą. Wystudzić.
Żurawinę włożyć do miseczki, zalać wrzącą wodą i odstawić na 20 minut. Kolejno, odlać wodę, a żurawinę włożyć do większej miski. Do tej samej miski dodać cebulę, śledzie, olej, pierz, liście laurowe oraz goździki. Wymieszać, po czym przełożyć całość do dużego słoika. Słoik zakręcić i włożyć do lodówki na co najmniej 2 dni. Po tym czasie śledzie są gotowe do podania.

Warto wiedzieć robiąc śledzie z żurawiną.
W tym przepisie wykorzystać można również solone śledzie. Przed połączeniem ich z pozostałymi składnikami, należy je najpierw wymoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie, zmieniając w międzyczasie wodę kilkakrotnie.
Lubisz dania ze śledzi? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z różowego śledzia.

Wyglądają bardzo apetycznie. Uwielbiam śledzie.
Dziękuję 🙂