Sernik to jedno z tych tradycyjnych ciast, które od czasu do czasu pieczone jest w każdym domu.
Ja po sernik sięgam głównie w okresie świątecznym. Zdarza mi się jednak upiec go także i bez okazji.
Najbardziej smakują mi różne “wydziwiane” serniki, takie gdzie są owoce, pianka, ciasto kakaowe i tym podobne. Sernik tradycyjny jest chyba najmniej przeze mnie lubianym typem sernika.
Żeby tradycji stało się za dość, dzisiejszy sernik także należy do tych z serii “kombinowanych”. Postawiłam na ciasteczka Oreo bo za nimi przepadam oraz na winogrono.
Winogrono to prawie to samo co rodzynki, tylko niewysuszone jeszcze 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na sernik.
Baza ciasta:
- 18 dkg ciastek Oreo
- 4 dkg margaryny
Nadzienie serowe:
- 75 dkg sera białego
- 30 dkg serka homogenizowanego (waniliowy lub naturalny)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 11 dkg cukru pudru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
- 20 dkg białego winogrona
- 9 ciastek Oreo

Jak zrobić sernik z ciasteczkami Oreo.
Spód ciasta: Okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka Oreo zmiksować. Margarynę rozpuścić a następnie dodać do zmiksowanych ciastek. Wymieszać. Wyłożyć na spód tortownicy, rozprowadzić równomiernie i lekko uklepać opuszkami palców.
Nadzienie serowe: Ser, którego użyjemy powinien mieć kremową konsystencję. Kupmy mielony twaróg albo przemielmy ser w maszynce.
Do miski wbić jajka, dodać cukier puder, otartą skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Ubić na puszystą masę.
Kiedy jajka są już ubite, nie przerywając ubijania, dodać serek homogenizowany a następnie ser biały, na końcu mąkę ziemniaczaną. Składniki dodawać małymi porcjami a jeśli używamy robota ręcznego zmniejszmy prędkość do najmniejszej.
Winogrona przekroić na pół, wyjąć pestki.
Do tortownicy wyłożonej kruszonymi ciastkami Oreo przełożyć winogrona. Połówki winogron układać jedną obok drugiej, skórką do góry. Na koniec wylać gotową masę serową. Na wierzchu masy serowej ułożyć całe ciasteczka Oreo.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piec przez godzinę.
Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika wystudzić.

Warto wiedzieć robiąc sernik z Oreo i winogronem.
Użyłam okrągłej tortownicy o średnicy 21 centymetrów.
Boki sernika także możemy wyłożyć ciastkami Oreo. Ja zdecydowałam się tylko na wyłożenie góry ciasta.
Winogrono nie jest niezbędnym elementem tego ciasta. Jeśli macie ochotę tylko na sernik a nie chcecie używać owoców, pomińcie winogrono.
Lubisz serniki? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Serniko-biszkopt z kremem kasztanowym.
Dodaj komentarz