Bruschetta większości osób kojarzy się pewnie z tą podawaną z pomidorami.
Tak naprawdę sama bruschetta to nic innego jak grillowany chleb, natarty czosnkiem i oliwą z oliwek. Podawana jest jako przystawka lub mała przekąska a często bywa także częścią anitpasti. Danie pochodzi z kuchni włoskiej.
Jak wspomniałam najczęściej spotykaną jest bruschetta serwowana z pomidorami mozzarellą i bazylią. Jest jednak cała masa innych nadzień, które fajnie komponują się z zapiekanym chlebem.
Nadzieniem na bruschettę mogą być grillowane warzywa (krem z takich warzyw bądź całe), sery, mięsa (szynka parmeńska, szynka prosciutto). Opcji jest kilka.
Ja postanowiłam pozostać w klimacie Italii i przygotowałam bruschetty z włoskim serem ricotta, czosnkiem i pieczarkami. Okazały się totalnym strzałem w dziesiątkę i zniknęły z talerza w tempie ekspresowym.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na bruschettę.
- 30 dkg pieczarek
- 2 średnie ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 średniej wielkości kromki chleba
- 1/6 łyżeczka soli
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 10 dkg sera ricotta

Jak zrobić bruschettę z pieczarkami i serem.
Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić na plastry.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać krojone pieczarki, tymianek, pieprz, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć.
Chleb włożyć do piekarnika ustawionego na opcję grill bądź tost na patelni albo w tosterze.
Podpieczone pieczywo skropić pozostałą częścią oliwy, posmarować serem ricotta a na ser wyłożyć podsmażone pieczarki. Po górze można dodatkowo posolić solą morską oraz posypać świeżo mielonym pieprzem.

Warto wiedzieć robiąc bruschettę z serem ricotta.
Pieczarki, smażmy na średnim ogniu do momentu, aż wyparuje z nich cała woda. Pieczarki jak inne grzyby w trakcie smażenia puszczają tejże wody dość dużo.
Chleb zastąpić możemy bagietką i użyć więcej kromek niż cztery. Jeśli kromki bagietki są małe to kanapeczek uzyskamy więcej.
Lubisz grzyby? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Pieczone podudzia kurczaka.
Dodaj komentarz