Tłusty czwartek to taki dzień w roku kiedy dieta schodzi na drugi plan a na pierwszy plan wchodzą pączki, faworki czy oponki.
Dobrze, że tłusty czwartek jest tylko raz w roku. Gdyby było inaczej nie jeden z nas przybrałby zdecydowanie na wadze.
Oczywiście pączki czy oponki upiec możecie w ciągu roku, kiedy tylko macie na nie ochotę. Mnóstwo osób jednak przed tłustym czwartkiem właśnie odkopuje przepisy na te słodkie rarytasy i w tłusty czwartek tylko i wyłącznie je przygotowuje.
Oponki serowe w ciągu roku robię kilka razy. Nie jest to jednak jakaś przesadna ilość razy. W tym roku może piekłam je ze dwa albo trzy razy. Dla mnie samej tłusty czwartek będzie idealną okazją na powtórzenie przepisu i zrobienie po raz kolejny tych serowych słodkości.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na oponki.
- 250 g mielonego sera białego
- 250 g mąki pszennej plus odrobina dodatkowej mąki do podsypania ciasta
- 1 łyżka octu lub spirytusu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 100 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- cukier puder do posypania
- olej słonecznikowy do smażenia
Jak zrobić oponki.
Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać biały ser, żółtka, proszek do pieczenia, ocet, ekstrakt waniliowy oraz śmietanę. Wyrabiać do bardzo dokładnego połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować. Grubość na jaką rozwałkowane powinno być ciasto zależy od nas. Ja postawiłam na cienkie oponki i moje ciasto po rozwałkowaniu miało jakieś 4 milimetry grubości. Możecie zrobić próbę z różnymi grubościami ciasta, usmażyć testowe oponki i na tej podstawie zdecydować jak grube oponki chcecie docelowo uzyskać.
Z rozwałkowanego ciasta szklanką wycinać koła, w środku których kieliszkiem wycinać małą dziurkę.
W garnku rozgrzać olej. Oleju powinno być tyle aby oponki swobodnie w nim pływały. Kiedy olej jest już gorący wkładać oponki. Oponki wkładam zawsze w ten sposób, iż oponka którego trzymam na dłoni wkładając na olej odwracam na drugą stronę.
Oponki smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.
Po upieczeniu oponki osuszyć na papierowym ręczniku i wystudzone już posypać cukrem pudrem.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc oponki.

Bardzo ważne jest aby ser, którego użyjecie do oponek miał gładką konsystencję. Jeśli ser będzie miał w sobie grudki takie same grudki znajdziecie później w cieście na oponki i w samych oponkach.
Ekstrakt waniliowy zastąpić możecie cukrem waniliowym.
Smażcie oponki na średnim ogniu z tendencją do małego. Ważne by oponki się nie spaliły a fajnie nam wyrosły i upiekły się w środku.
Lubisz słodkości na bazie sera białego? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Serniko-biszkopt z kremem kasztanowym.
Dodaj komentarz