Jak sama nazwa wskazuje, Miodownik to ciasto z dodatkiem miodu. Miód jest jednym ze składników, które dodaje się do przygotowania ciasta kruchego. Istnieje wiele przepisów na to ciasto i w większości z nich ciasto miodowe robi się w podobny sposób. Różnica tkwi w dodatkach, albowiem w zależności od przepisu blaty ciasta miodowego przekładane są kremem budyniowym bądź kremem grysikowym, często do przełożenia używany jest krem kajmakowy oraz powidło, a także orzechy. Ja najbardziej lubię przekładać blaty ciasta miodowego kremem budyniowym wraz z kremem kajmakowym i koniecznie zawsze dodaję powidło oraz orzechy. W tej właśnie wersji Miodownik smakuje mi najbardziej. Przepis na Miodownik z kremem, powidłem i orzechami znajdziecie poniżej. Udanych wypieków.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na Miodownik.
Ciasto miodowe:
- 50 dkg mąki pszennej + ekstra do podsypania
- 10 dkg cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 10 dkg miodu
- 2 żółtka
- 1 jajko “L”
- 25 dkg zimnego masła
- 1,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
Krem budyniowy:
- 600 ml mleka
- 6 dkg budyniu waniliowego w proszku
- 20 dkg masła
- 8 dkg cukru kryształu
Krem kajmakowy:
- 40 dkg masy krówkowej kajmak
- 25 dkg masła
Dodatkowo:
- 1 słoik powidła śliwkowego (28 dkg)
- 10 dkg orzechów włoskich
Jak zrobić Miodownik.
Przygotowanie ciasta miodowego.
Do miski wsypać przesianą przez sitko mąkę, cukier puder, sól, sodę oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Przy pomocy robota planetarnego z nakładką hak mieszać ze sobą wszystkie składniki do momentu, w którym zaczynają się ze sobą łączyć. W tym momencie dodać jajko, żółtka, miód oraz wanilię. Szybko zarobić ciasto, uformować je w kulkę i owinąć folią spożywczą. Ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na 3 części i każdą z nich cienko rozwałkować na blacie lekko podsypanym mąką. Rozwałkowane ciasto układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po czym piec przez 12-14 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Upieczone ciasto wystudzić.
Przygotowanie kremu budyniowego oraz kremu kajmakowego.
Do garnka wlać 400 ml mleka, dodać cukier kryształ i zagotować. W kubku wymieszać 200 ml mleka z proszkiem budyniowym. Kiedy mleko w garnku zaczyna się gotować wlać budyń z kubka i mieszając nieustannie gotować prze 2-3 minuty od ponownego zagotowania. Kolejno, garnek zdjąć z ognia, na budyniu ułożyć folię spożywczą i odstawić go do wystygnięcia.
Krem budyniowy: do miski włożyć miękkie masło, które rozetrzeć na puszystą oraz kremową konsystencję. Kiedy masło jest już dobrze roztarte, małymi porcjami dodać zimny budyń, cały czas ucierając.
Krem kajmakowy: w osobnej misce rozetrzeć masło, po czym małymi porcjami dodać do niego masę krówkową.
Złożenie ciasta Miodownik.
Na patelnię włożyć orzechy włoskie i prażyć je na bardzo małym ogniu przez 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając. Uprażone orzechy wystudzić, a kiedy chłodne posiekać.
Pierwszy blat ciasta miodowego posmarować połową powidła śliwkowego, na którym rozprowadzić 2/3 masy budyniowej. Kolejno, przykryć drugim blatem ciasta miodowego, który także posmarować powidłem, a następnie masą krówkową. Na masie ułożyć ostatni blat ciasta, na nim rozprowadzić 1/3 masy budyniowej i posypać siekanymi orzechami. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Miodownik najlepiej smakuje następnego dnia, a nawet po dwóch dniach.

Warto wiedzieć robiąc Miodownik.
Blaty ciasta miodowego piekłam w metalowej blaszce do pieczenia o wymiarach 35 na 25 centymetra. Na raz piekłam tylko jeden blat. Nie rozwałkowywałam też wszystkich części ciasta jednocześnie, a tylko tą którą w danym momencie piekłam. Pozostałe części ciasta do momentu wałkowania trzymałam w lodówce.
Moje ciasto przygotowałam za pomocą robota planetarnego, lecz składniki posiekać można także na stolnicy.
Lubisz desery z miodem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Jogurt grecki z figami i miodem.


Święta to idealny czas na miodownik. Pyszne ciasto.