Łopatka w gęstym i kremowym sosie cebulowym to danie mięsne, które świetnie sprawdzi się podane na obiad. Tak przygotowaną łopatkę serwuję zazwyczaj z dodatkiem puree ziemniaczanego oraz surówki z kapusty. Przygotowanie łopatki w sosie zaczynam od rozklepania mięsa, oprószenia go przyprawami oraz mąką, a następnie podsmażenia. Kiedy mięso mam już podsmażone, to samo robię z cebulą, a mianowicie podsmażam ją ale na oleju, a na maśle. Kolejno, łączę podsmażone mięso z cebulą oraz bulionem i duszę do momentu, w którym mięso jest miękkie. W daniu tym nie znajdziecie śmietany, gdyż nie dodaję jej do doprawienia sosu. Sos jest gęsty i kremowy dzięki mące, którą wykorzystuję do obtoczenia mięsa oraz cebuli, która w trakcie duszenia mięknie i rozpada się na mniejsze kawałki. Polecam Wam poniższy przepis na łopatkę w sosie cebulowym i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na łopatkę w sosie cebulowym.
- 80 dkg łopatki wieprzowej
- 10 dkg cebuli
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 i 1/4 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 400 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oleju
- 1 liść laurowy
Jak zrobić łopatkę w sosie cebulowym.
Oczyszczoną i osuszoną łopatkę wieprzową pokroić na plastry o szerokości około 1,5 centymetra. Każdy z plastrów w miarę cienko rozklepać tłuczkiem do mięsa, po czym oprószyć pieprzem, solą oraz mąką. Na patelnię wlać część oleju, rozgrzać i kiedy gorący układać obtoczone w mące mięso. Mięso smażyć na średniej wielkości ogniu, na złoty kolor z obu stron – około 6-7 minut. Podsmażone mięso wyłożyć na talerzyk.
Po wyjęciu z patelni mięsa, na tę samą patelnię włożyć masło oraz pokrojoną w małą kostkę cebulę i smażyć na średniej wielkości ogniu przez 5-6 minut. Kolejno, włożyć uprzednio podsmażone mięso, wlać bulion warzywny oraz dodać liść laurowy. Zagotować, zmniejszyć ogień na mały i dusić całość pod przykryciem tak długo, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu duszące się mięso należy przemieszać.

Warto wiedzieć robiąc łopatkę w sosie cebulowym.
Plastrów łopatki nie należy podsmażać na raz, a partiami. Każdy plasterek powinien swobodnie smażyć się na oleju.
Mięso dusiłam przez 1 godzinę, na małym ogniu pod przykryciem.
Bulion warzywny zastąpić można wodą. Jeśli używacie bulionu, który nie był uprzednio doprawiony solą, możecie dodać szczyptę soli do posolenia sosu.
Lubisz dania z mięsa? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Żeberka po koreańsku.


Pysznie wygląda Twoja łopatka. Bardzo lubię na obiad mięsa w dużej ilości sosu. Pozdrawiam Jola.