U mnie temperatura sięgnęła dzisiaj 29 stopni Celsjusza. Niesamowicie gorąco.
Jak pomyślę, że to dopiero początek lata i już takie upały to robi mi się jeszcze cieplej.
W tak gorące dni jak wiadomo trzeba pić dużo płynów. Najlepsza jest oczywiście woda i to najlepiej niegazowana.
Od czasu do czasu możemy się też schłodzić czymś bardziej przyjemnych, jak chociażby lodami 🙂
Domowe lody będą najlepsze. Od nas zależy jak słodkie powstaną i jakich owoców użyjemy.
Ja tym razem postawiłam na truskawki bo jak wiadomo sezon w pełni.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na lody truskawkowe.
- 50 dkg truskawek
- 2 łyżki syropu z Agawy
- 250 ml śmietany kremówki (36 %)
Jak zrobić lody z truskawek.
40 dkg truskawek włożyć do blendera. Dodać do nich syrop z Agawy i zmiksować. Pozostałe 10 dkg pokroić w małej wielkości kostkę.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Kiedy ubita, dodać zmiksować jak i krojone truskawki. Szybko wymieszać.
Gotową masę przełożyć do plastikowego pojemnika. Włożyć do zamrażalnika na co najmniej 8 godzin.

Warto wiedzieć robiąc lody truskawkowe.
Jak widać po przepisie nie dodałam do lodów cukru. Osobiście nie jestem fanem przesłodzonych deserów. Tyczy się to ciast, ciasteczek, lodów. Truskawki, których użyłam były bardzo słodkie same w sobie. Dodanie cukru zaburzyłoby tę naturalną słodycz owoców.
Lody wykonane w ten sposób są zdecydowanie bardziej smaczne i naturalne w smaku.
Użyłam syropu z Agawy ale można także użyć syropu klonowego.
Moje lody podałam w wafelkach.
Lubisz truskawki? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Szybki torcik z truskawkami.
Dodaj komentarz