Przygotowanie drożdżówki z rabarbarem i kruszonką jest dobrym sposobem na wykorzystanie świeżego rabarbaru.
Jak Wam już może wspominałam, na moich ostatnich zakupach kupiłam dwa kilogramy rabarbaru. Pierwszym powodem tak dużego zakupu był fakt, iż chciałam nacieszyć się jak największą ilością dań z rabarbaru. Drugi powód był taki, iż obawiałam się, że mogę nie mieć kolejnej szansy na zakup rabarbaru, gdyż tylko jeden sprzedawca na ryneczku sprzedawał rabarbar. Nikt inny poza nim nie miał rabarbaru w asortymencie.
Okazuje się, iż rabarbar nie wszystkim jest znany i nie wszyscy wiedzą co można z niego przygotować. Zresztą nawet sprzedawca, u którego kupiłam mój rabarbar wprost zapytał do czego wykorzystam tak dużą ilość rabarbaru.
Z rabarbaru można przygotować mnóstwo pysznych dań. I wierzcie mi czy dania na słodko czy dania wytrawne nie ma znaczenia. Oba typy dań z użyciem rabarbaru smakują wyśmienicie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na drożdżówkę z rabarbarem i kruszonką.
Ciasto drożdżowe:
- 50 dkg mąki pszennej
- 12 dkg cukru pudru
- 13 dkg margaryny bez soli
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 200 ml letniego mleka
- 4 dkg drożdży
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Kruszonka:
- 12 dkg margaryny bez soli
- 8 łyżek cukru kryształu
- 14 dkg mąki pszennej
Owoce:
- 40 dkg rabarbaru
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo: margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy.
Jak zrobić drożdżówkę z rabarbarem.
Drożdżówka: do miski wbić jajka, żółtka, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Ubić mikserem na puszystą konsystencję.
W kubku w letnim mleku rozpuścić drożdże. Margarynę rozpuścić a następnie wystudzić (ma być płynna ale chłodna).
Do ubitych z cukrem jajek dodać drożdże rozpuszczone w mleku oraz mąkę. Wyrabiać ciasto przez 4 do 5 minut po czym dodać rozpuszczoną margarynę. Kontynuować wyrabianie przez kolejnych 5 minut. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Kruszonka: na stolnicę albo deskę wysypać mąkę, cukier oraz pokrojoną w kostkę margarynę. Posiekać nożem. Kiedy składniki zaczynają się łączyć zagnieść w kulkę. Kulkę włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
Owoce: rabarbar umyć, pokroić w kawałki długości około 1,5 do 3 centymetrów. Pokrojone kawałki wymieszać z cukrem oraz mąką ziemniaczaną.
Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.
Kiedy ciasto jest już wyrośnięte przełożyć do formy do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłożyć kawałki rabarbaru. Z zamrażalnika wyjąć ciasto na kruszonkę. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać startą kruszonką rabarbar.
Ponownie całość odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni Celsjusza. Włożyć drożdżówkę. Piec 45 do 50 minut.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc drożdżówkę z rabarbarem.

Ilość ciasta jest na dwie drożdżówki. Użyłam dwóch form do pieczenia. Każda miała wymiary 11 na 30 centymetrów.
Lubisz drożdżówki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Marmurkową drożdżówkę.
Dodaj komentarz