Puszysta drożdżówka z pachnącymi cynamonem jabłkami to pyszny wypiek drożdżowy, świetny zarówno na śniadanie jak i na deser. Jak to bywa w przypadku ciast drożdżowych, samo przygotowanie ciasta jest w miarę szybkie, natomiast jego wyrastanie zajmuje nieco czasu. Przygotowanie drożdżówki zaczynamy od usmażenia jabłek. Najlepiej w tym przepisie sprawdzą się miękkie, winne w smaku jabłka. Usmażone jabłka odstawiamy do wystygnięcia a w międzyczasie zabieramy się za robienie ciasta. W mleku rozpuszczamy drożdże z mąką, odstawiamy do wyrośnięcia po czym łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy, wypełniamy jabłkami i formujemy w roladę. Drożdżówkę pozostawiamy do wyrośnięcia, po czym pieczemy i studzimy. Najlepiej smakuje podana tego samego dnia, zaraz po wystygnięciu. Zachęcam was do sięgnięcia po przepis na pyszną drożdżówkę z jabłkami i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na drożdżówkę z jabłkami.
- 350 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 60 g cukru pudru
- 15 g świeżych drożdży
- 120 g letniego mleka
- 60 g miękkiego masła
- 1 jajko „L”
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Smażone jabłka.
- 500 g jabłek
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 50 g cukru kryształu
- 3/4 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo.
- białko jajka do posmarowania drożdżówki
- cukier puder do oprószenia

Jak zrobić drożdżówkę z jabłkami.
Do garnka włożyć pokrojone w kostkę jabłka, dodać cukier kryształ, ocet jabłkowy i cynamon. Mieszając w miarę często smażyć na małej wielkości ogniu przez około 30 minut. Usmażone jabłka wystudzić.
Do miski wlać letnie mleko, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Kolejno dodać 2 łyżki mąki odebrane z całości, wymieszać i odstawić na 5 minut.
Do miski włożyć jajko, żółtko, wanilię oraz cukier puder. Przy pomocy miksera planetarnego bądź ręcznego, ubijać składniki przez 5 minut. Kolejno dodać przesianą przez sitko mąkę pszenną, wyrośnięte drożdże i ubijać przez minutę. Po tym czasie dodać miękkie masło i wyrabiać ciasto przez 10 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką, po czym odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny bądź do momentu, w którym podwoi ono swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat kuchenny, lekko odgazować a następnie podsypać mąką pszenną i rozwałkować na placek o wielkości 30 na 35 centymetra. Na cieście wyłożyć smażone jabłka, pozostawiając około 5 centymetrów puste u podstawy, po czym boki lekko założyć ku środkowi i zwinąć w roladę. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Wyrośnięte ciasto nakłuć wykałaczką, posmarować białkiem jajka i kiedy gotowe wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Upieczoną bułkę drożdżową do 10-u minutach wyjąć z formy do pieczenia, ułożyć na metalowej kratce i wystudzić. Wystudzoną drożdżówkę oprószyć cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc drożdżówkę z jabłkami.
Drożdżówkę piekę w prostokątnej formie do pieczenia o wymiarach 11 na 30 centymetra.
Waga jabłek podana przeze mnie w liście składników, to waga jabłek po obraniu ze skórki.
Chociaż jest to drożdżówka z jabłkami, to z powodzeniem przygotować można ją z innym nadzieniem. Zamiennikiem mogą być dowolne owoce takie jak na przykład borówki, może to być krem czekoladowy bądź krem pistacjowy, masa makowa lub twarogowa. W sezonie letnim letnim super sprawdzą się owoce sezonowe takie jak truskawki czy maliny.
Lubisz drożdżówki z owocami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Drożdżówkę z truskawkami i kruszonką.


Wygląda świetnie. Na pewno jest pyszna, chętnie bym spróbowała.