Ciasta z owocami jak dla mnie są najlepszymi ciastami na świecie.
Nie dbam o to jakie owoce w nich są ani jaka baza, samo połączenie tych dwóch jest dla mnie czymś niezastąpionym.

W domu niestety mam mały problem. Mój chłopak nie lubi dwóch rzeczy: rodzynek i ciast z owocami.
Jeśli piekę ciasto, w którym jest chociażby minimalna ilość owoców to wiem, że całe będzie moje do zjedzenia 🙂
Chyba, że kawałki owoców są wyjątkowo duże, wtedy mój chłopak przemaga się w sobie, wybiera je z ciasta i część bez owoców zjada.
O dziwo, szarlotkę je. Jako jedyną. Czasami nie rozumiem tej jego owocowej awersji.
Ciasto czekoladowe z wiśniami, na które przepisem chcę się z Wami podzielić upiekłam po raz pierwszy na urodziny. Od tego czasu zrobiłam je już kilka razy bo wszyscy się nim zachwycają.
Poza moim lubym oczywiście 😀
Dzisiaj Walentynki. Jeśli szukacie przepisu na deser to ciasto czekoladowe z wiśniami będzie jak znalazł.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na ciasto czekoladowe.
Ciasto:
- 3 jaja
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 70 g mąki
Krem ganache:
- 100 ml śmietany kremówki
- 25 g cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 25 g masła
Masa:
- 350 g wiśni
- 330 g kompotu z wiśni
- 150 ml śmietany kremówki
- 250 g mascarpone
- opakowanie galaretki wiśniowej
Dodatkowo: okrągła forma do pieczenia

Jak zrobić czekoladowe ciasto z wiśniami.
Biszkopt: białka oddzielić od żółtek po czym ubić je na sztywno z szczyptą soli. Do ubitych białek bardzo wolno dodawać cukier puder, cały czas kontynuując ubijanie. Na papier przesiać mąkę, kakao i mąkę ziemniaczaną. Do żółtek dodać sodę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
Do ubitych na sztywno białek, naprzemiennie dodawać płynne i suche składniki. Cały czas dokładnie, bardzo delikatnie mieszając ciasto drewnianą łyżką.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 25 minut.
Krem czekoladowy ganache: do garnka wlać śmietanę kremówkę. Dodać do niej cukier puder oraz masło. Zagotować. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać bardzo energicznie do momentu aż cała czekolada się rozpuści a składniki zaczną łączyć się w gęsty krem. Wystudzić.
Galaretka wiśniowa: do zrobienia galaretki użyłam soku z wiśni. Łącznie potrzebujemy 400 ml płynu. Użyjmy całego soku wiśniowego a brakującą ilość uzupełnijmy wodą. Płyn zagotować. Zdjąć z ognia. Wsypać galaretkę wiśniową. Mieszać do momentu aż cała rozpuści się w płynie. Wystudzić.
Krem: śmietanę kremówkę ubić na pół sztywno. Dodać do niej mascarpone i kontynuować ubijanie przez kilka sekund. Następnie małymi partiami dodawać wystudzony ganache czekoladowy. Ubijać do momentu, w którym krem jest wystarczająco gęsty a składniki są ze sobą dobrze połączone (kilkanaście sekund). Na koniec dodać wiśnie. Wymieszać delikatnie z kremem.
Złożenie ciasta: biszkopt przekroić wzdłuż. Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu. Rozsmarować. Przykryć drugim blatem, na który wyłożyć pozostały krem. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny.

Warto wiedzieć robiąc ciasto czekoladowe.
Forma do pieczenia, której użyłam miała wielkość 20-u centymetrów.
Wiśnie przed dodaniem do masy powinny dokładnie zostać odsączone z soku.
Lubisz ciasta z czekoladą? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto czekoladowe.
Dodaj komentarz